Mor el pianista Jordi Sabatés, figura clau del jazz i la música popular

Va col·laborar amb artistes tan rellevants com Pau Riba, amb qui va gravar el mític "Dioptria", i va enregistrar "Vampyria" al costat de Tete Montoliu

RedaccióActualitzat

Ha mort el pianista Jordi Sabatés, als 73 anys. Compositor i músic polifacètic se l'ha emmarcat dins del grup de la música laietana. Està considerat una figura clau del jazz i la música popular i va destacar en el món de la cançó d'autor, però també en altres estils, com el rock o la música de cambra.

Sabatés, nascut a Barcelona, es va formar com a músic al Conservatori Superior de Música del Liceu. Va tenir bandes pròpies com Picnic i Jarka i un dels seus discos més cèlebres és "Vampyria", que va enregistrar al costat de Tete Montoliu.

Sabatés va col·laborar amb Pau Riba, amb qui va gravar el disc "Dioptria". També va treballar amb artistes com Santi Arisa, Carmen Bustamante, François Rabbath i el grup de cambra Factor Quàntic.
 

Llarga amistat amb Toti Soler

Va mantenir una estreta amistat amb el guitarrista Toti Soler, des dels anys 60 fins avui.

El guitarrista ha explicat a Catalunya Ràdio que Sabatés va ser "un amic únic i entranyable" amb qui van compartir la banda Om. Entre els diversos projectes conjunts, el 1972 van fer "un disc per recordar, perquè no es perdessin els vells temps" en què havien tocat "a duet". 

En les primeres etapes, Sabatés va participar com a intèrpret i arranjador en discos de Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor i Quico Pi de la Serra, abans de formar el seu propi grup, Jarka, amb el qual va editar "Ortodòxia" i "Morgue o Berenice".

Les mostres de condol a la xarxa han estat nombroses. Entre les destacades, la de l'Acadèmia Catalana de la Música o bé la de la conselleria de Cultura de la Generalitat:

 

El músic barceloní va ser un intel·lectual que deixa "un buit enorme" en la música catalana, segons explicat la cantant Big Mama Montse: "Era una persona molt brillant, un gran pianista i un estudiós". També l'ha qualificat de "geni" i de persona "com n'hi ha poques". 
 

Música per al cine o el teatre

Jordi Sabatés també va contribuir musicalment en arts com el cinema, el teatre i la literatura. Per exemple, va crear obres inspirades en "El Senyor dels Anells", Méliès, Segundo de Chomón, Buster Keaton i Murnau.

Un dels espectacles del pianista Jordi Sabatés
Un dels projectes en què va posar música al cinema de pioners com Méliès (Teatros del Canal)

Va compondre música per a pel·lícules mudes, va musicar poemes de Màrius Torres i de Federico García Lorca, entre d'altres, i va convertir grans obres de la literatura com "El fantasma de Canterville" en contes infantils per a piano i orquestra.

El seu disc "A propósito de Bola de Nieve" va quedar finalista en els Premis de la Música 2008 i entre els molts guardons que va rebre destaca el Premi Nacional del Disc 1983, Premi SGAE de Composició de Jazz 1992, Premi FAD d'Honor Sebastià Gasch 2013 i Premi Altaveu 2017.

 

ARXIVAT A:
ObituariMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut