Jordi Riba Segalàs, "el Palanca"

Mor el Palanca, l'últim protagonista del conflicte de la muntanya de Tor

El desacord pels usos de la muntanya de Tor el van enfrontar amb altres famílies del poble i el cas va acabar amb tres morts

RedaccióActualitzat

Jordi Riba Segalàs, el veí de Tor més conegut com "el Palanca", ha mort aquest divendres de matinada. Desapareix així l'últim gran protagonista del conflicte de la muntanya del Pallars Sobirà que fa més d'un segle que provoca disputes sobre els seus usos i la seva propietat. Un conflicte històric -entre ell i altres famílies del poble en desacord pels usos de la muntanya comunal- que va causar tres morts.

El Palanca serà enterrat al cementiri d'Alins, on ell volia, però contra la voluntat dels seus nebots, que van intentar evitar-ho pel mal que -segons deien- havia causat a la família.

El conflicte es va fer popular arran d'un reportatge del "30 minuts" de Carles Porta, "Tor: la muntanya maleïda".

 

 

Més tard, Porta també en va escriure un llibre: "Tor, tretze cases i tres morts".

De fet, ha estat el mateix Carles Porta qui ha anunciat, per Twitter, la mort del Palanca.

 

 

Recentment, un podcast de Catalunya Ràdio sobre el cas, que va rebre el Premi Ràdio Associació de Catalunya a la innovació, s'ha convertit en un dels més escoltats de l'emissora.

 

 

Un conflicte de més d'un segle

El conflicte de Tor es remunta al 1896, quan es va constituir la societat de copropietaris de la muntanya, de manera que les tretze cases del poblet es repartien la sobirania sobre les terres. Així, la gent de Tor evitava que la muntanya, molt rica en pastures i fusta, fos declarada comunal i, per tant, propietat de l'estat espanyol.

Una de les clàusules dels estatuts era que, per ser copropietari de la muntanya, calia viure tot l'any al poble, fins i tot durant l'hivern, quan Tor queda aïllat i incomunicat per les grans nevades. Aquesta clàusula va acabar desencadenant el conflicte entre Josep Montané, "Sansa", i el Palanca, que es disputaven la propietat de la muntanya.

El Palanca, un dels grans cacics del poble, era un home temut pel seu caràcter feréstec, sempre barallat amb Sansa, que el 1976 volia construir una estació d'esquí a Tor. Palanca sempre va estar en contra d'aquestes intencions urbanístiques i turístiques i va arribar a contractar uns llenyataires perquè li fessin de guardaespatlles.

Els tribunals van declarar Sansa amo únic de la muntanya el febrer de 1995. Cinc mesos després era assassinat a casa seva. Un crim que no s'ha aclarit mai.

Anar al contingut