Mor el dissenyador japonès Issey Miyake, creador de l'icònic coll alt de Steve Jobs

El modista nipó és conegut per haver ideat un característic estil de roba prisada que no s'arruga i que permet llibertat de moviments

Quan era un nen, el dissenyador japonès Issey Miyake, nascut l'any 1938 a Hiroshima, volia ser ballarí o esportista, però finalment les revistes de moda que llegia la seva germana van acabar decantant la seva vocació. Amb tot, es creu que aquestes aficions prèvies expliquen la llibertat de moviments que permetia la seva roba.

El característic estil de roba prisada que no s'arruga és un dels principals llegats de Miyake, que va morir divendres al vespre per un càncer de fetge, segons s'ha conegut aquest dimarts. També són molt coneguts els perfums que crea la seva marca.

Però si el seu nom va indestriablement lligat a algun dels productes que va idear, es tracta sens dubte dels jerseis negres de coll alt característics del seu amic Steve Jobs.


D'uniforme fallit per a Apple a l'armari de Steve Jobs

Quan el director de Sony, Akio Morita, va fer portar als seus empleats uniformes creats per Miyakei això va contribuir a cohesionar la plantilla, Steve Jobs va voler fer el mateix a Apple.

Va encarregar al Issey Miyake una armilla per al personal d'Apple, però no va rutllar. En comptes d'això, el magnat nord-americà va acabar adoptant un uniforme per a ell mateix, tot demanant al dissenyador jerseis negres de coll alt per al seu armari personal.

"Me'n va fer un centenar. En tinc per a tota la vida", va dir Jobs, mort l'any 2011.

Steve Jobs va encarregar inicialment a Miyake un uniforme per als treballadors d'Apple
Steve Jobs va encarregar inicialment a Miyake un uniforme per als treballadors d'Apple (Europa Press/Apple)


Crear després de la bomba atòmica

Quan tenia set anys va sobreviure a la bomba atòmica llançada pels Estats Units a la seva ciutat. La seva mare va morir per l'exposició a la radiació. Això el va portar a voler "crear, no destruir":

"Prefereixo pensar en coses que es poden crear, no destruir, i que aporten bellesa i alegria. Vaig gravitar cap al camp del disseny de roba, en part, perquè és un format creatiu, modern i optimista."

Després d'estudiar disseny gràfic a una universitat d'art de Tòquio, va aprendre disseny de roba a París. Allà va treballar amb els famosos modistes Guy Laroche i Hubert de Givenchy i va ser un dels primers dissenyadors nipons que es va fer un lloc a la capital francesa. Després va marxar a Nova York. El 1970 va tornar a Tòquio i va fundar el Miyake Design Studio.

A partir de la dècada del 1980, va desenvolupar una nova manera de prisar, embolicant teixits entre capes de paper i posant-los en una premsa tèrmica. Va desenvolupar la seva marca "Pleats Please".

La practicitat era un dels trets característics de Miyake. Els seus vestits d'una sola peça van ser molt reconeguts.

Els vestits d'una sola peça i l'estil prisat són característics del dissenyador nipó (Reuters/Stephane Mahe)

Va acabar desenvolupant més d'una dotzena de línies de moda, des de la principal, Issey Miyake, per a homes i dones, fins a bosses, rellotges i fragàncies.

L'any 2016, quan en una entrevista al diari The Guardian li van preguntar quins creia que eren els reptes a què s'enfrontarien els futurs dissenyadors, va dir que probablement seria que la gent consumís menys.

"A París, anomenem modistes a la gent que fa nous articles de roba, però en realitat la feina del disseny és fer alguna cosa que funcioni a la vida real."

El 1997 es va retirar per dedicar-se a la investigació.

El creador va triomfar a París i també a Nova York (Europa Press/Pierre Guillaud)
ARXIVAT A:
ModaJapó
Anar al contingut