Steiner, durant una conferència al Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona
Steiner, durant una conferència al Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona
Cambridge

Mor el crític literari George Steiner als 90 anys

El filòsof, crític i professor era un dels estudiosos més reconeguts sobre la cultura europea

Actualitzat

El crític literari, filòsof i professor universitari George Steiner ha mort aquest dilluns a Cambridge (Regne Unit). Steiner era un dels estudiosos més reconeguts sobre la cultura europea i estava considerat un referent de la crítica literària de la segona meitat del segle XX.

Nascut en una família jueva prop de París l'any 1929, es va exiliar als Estats Units els primers anys de la II Guerra Mundial. Allà va estudiar a les universitats de Chicago i Harvard.

Als Estats Units, va exercir la docència a les universitats de Stanford, Nova York i Princeton, però la major part de la seva carrera acadèmica es va desenvolupar a Europa, principalment a Suïssa i Anglaterra.

 

Steiner, a Barcelona l'any 2007
Steiner, a Barcelona l'any 2007

 

Steiner va ser un dels crítics més coneguts de la prestigiosa revista The New Yorker, on va col·laborar entre el 1966 i el 1997. En els seus llibres i articles va analitzar, sobretot, la repercussió que les humanitats i la creació artística tenen en la configuració de l'ànima humana.

Sovint va assenyalar la paradoxa de la literatura, que té molt poder moral i, tanmateix, no té cap capacitat d'acció davant de fets històrics com l'Holocaust:

"Sabem que un home pot llegir Goethe o Rilke a la tarda, pot escoltar Bach o Schubert i després anar a treballar al matí a Auschwitz"

 

Una altra de les seves reflexions es fixava en els usos oposats que pot tenir la comunicació humana:

"Encara que a la gent li pugui semblar innocent, la paraula humana es pot utilitzar tant per estimar, construir o perdonar, com per torturar, odiar, destruir o aniquilar"

L'any 2001, Steiner va guanyar el premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats.

Autor de nombrosos llibres, en català hi ha publicats, entre d'altres, "La idea d'Europa", "Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament", "Els llibres que no he escrit", "La poesia del pensament" o "Tritons".

 

ARXIVAT A:
ObituariLiteratura
Anar al contingut