El científic britànic James Lovelock, el 2005 al costat d'una estàtua de la deessa grega Gaia (Wikipedia)

Mor el científic i referent de l'ecologisme James Lovelock, autor de la teoria de Gaia

Va elaborar-la quan, per encàrrec de la NASA, va descobrir que el desequilibri químic de l'atmosfera de la Terra no s'entenia sense la presència de la vida

Josep Maria Camps Collet

La ciència del clima i de la biosfera ha perdut un dels seus principals referents, el químic i ecòleg britànic James Lovelock, que ha mort aquest dimarts als 103 anys.

Era conegut sobretot per haver proposat la dècada del 1960 la hipòtesi de Gaia, que considera que el planeta Terra és un sistema que s'autoregula, amb la biosfera i l'atmosfera estretament relacionades.

Rebutjada en el seu moment, bona part de la ciència sobre el clima que s'ha fet des de llavors s'ha basat en els postulats d'aquesta hipòtesi, que ja es pot considerar una teoria científica.

Lovelock ha mort el dia que complia 103 anys, i la notícia l'ha anunciada aquest dimecres Jonathan Watts, responsable de medi ambient del diari britànic The Guardian, que està preparant una biografia sobre ell:

"La família de James Lovelock m'ha demanat que faci pública aquesta declaració"

"El nostre estimat James Lovelock va morir ahir a casa seva envoltat de la seva família en el seu 103 aniversari."

 

Lovelock havia arribat als 102 anys en plenes facultats físiques i intel·lectuals, però segons la família les complicacions d'una caiguda patida a principis d'any han acabat amb la seva vida.


Les atmosferes de Mart, de Venus i de la Terra

Lovelock va elaborar la teoria de Gaia quan, per encàrrec de la NASA per saber si hi podia haver vida a Mart i a Venus, va analitzar les atmosferes d'aquests planetes i les va comparar amb la de la Terra.

 La seva conclusió va ser que la composició de les dels dos altres planetes està en equilibri químic, però que la de la Terra està en desequilibri, i que això és per la presència de la vida.

Juntament amb la biòloga Lynn Margulis, Lovelock va teoritzar que l'oxigen de l'atmosfera terrestre era pràcticament tot d'origen biològic, i que s'hauria originat fa uns 1.500 milions d'anys, una teoria que ha anat guanyant adeptes.

Considerat un referent pel moviment ecologista, les últimes dècades havia creat controvèrsia la seva aposta pública per l'energia nuclear com a alternativa per evitar l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàtica
Anar al contingut