Mor el cantautor Luis Eduardo Aute, als 76 anys

L'autor d'"Al Alba" o "Rosas en el mar" va tenir un infart cerebral l'agost de 2016 després d'un concert, que el va retirar de la vida pública
Mor el cantautor Luis Eduardo Aute, als 76 anys

Mor el cantautor Luis Eduardo Aute, als 76 anys

L'autor d'"Al Alba" o "Rosas en el mar" va tenir un infart cerebral l'agost de 2016 després d'un concert, que el va retirar de la vida pública
Actualitzat
Luis Eduardo Aute ha mort aquest dissabte a un hospital de Madrid
Luis Eduardo Aute ha mort aquest dissabte en un hospital de Madrid (EFE/X.Rey)

El cantautor Luis Eduardo Aute ha mort aquest dissabte en un hospital madrileny, segons han confirmat fonts de la seva família. Aute va tenir un infart cerebral ara fa tres anys i mig, després d'un concert, i ha estat retirar dels escenaris des d'aquella data.

Luis Eduardo Aute va ser un creador polifacètic. Autor de més de 400 cançons, ha estat un dels principals referents de la cançó d'autor a Espanya. A més de músic, Aute era també director de cinema, actor, escultor, escriptor, pintor i poeta.

Aute va publicar 19 discos d'estudi al llarg dels 50 anys de carrera musical, amb èxits tan reconeguts com "Al alba", "Rosas en el mar", "Las cuatro y diez", "De Paso" o "La Belleza". 

Artista polièdric, plasmava la poesia en la pintura, en les cançons, en el cine i, si calia, en les seves "poemigas", peces entre poema i aforisme, i l'amor i la mort sempre eren presents en els seus textos i les seves pintures.

Nascut a Manila, de pare barceloní, Luis Eduardo Aute va viure els bombardejos nord-americans durant l'ocupació japonesa, i després va traslladar-se amb la seva família a Madrid. Però també va viure a Barcelona, amb la família del seu pare, i va gaudir de la vida de barri a Gràcia. D'aquí venia que parlés força bé el català i que hi cantés diverses vegades. Com en aquesta cançó, "La bellesa", interpretada amb Joan Isaac.

 

Autor als seus inicis de temes per a la cantant Massiel ("Rosas en el mar" o "Aleluya"), va ser guitarrista de Los Pekenikes i altres grups.


Ja com a cantautor, va gravar nombrosos discos, amb títols inoblidables com "Al alba", dedicat als darrers afusellats del franquisme.

 

Una canço contra la pena de mort, reconeguda per Amnistia Internacional:

 


Aute també era amic d'intèrprets catalans com Joan Manuel Serrat, Jaume Sisa i Joan Isaac.

En el concert homenatge pels seus 50 anys de carrera musical hi van participar grups catalans com Els Amics de les Arts i Estopa, que van interpretar temes molt recordats de l'autor madrileny.

Luis Eduardo Aute es definia com un "animal sentimental" i s'havia declarat moltes vegades disconforme amb la situació actual del món.

Des del món de la cultura han estat nombroses les veus que han lamentat la desaparició del cantant, poeta i pintor:

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

Anar al contingut