Pablo Milanés en una actuació a l'Havana
Milanés havia compost cançons tan populars com "Yolanda" (Reuters/Claudia Daut)

Mor el cantautor cubà Pablo Milanés, un dels fundadors de la Nueva Trova

Milanés, una de les grans veus de la música llatinoamericana, tenia 79 anys i feia una setmana que estava ingressat en un hospital de Madrid

Redacció/AgènciesActualitzat

El cantautor cubà Pablo Milanés, un dels fundadors de la Nueva Trova, moviment musical sorgit després de la revolució de Fidel Castro de 1959, ha mort als 79 anys.

Autor de cançons com "Yolanda" o "El amor de mi vida", Milanés feia una setmana que estava ingressat en un hospital de Madrid, per una infecció derivada d'una malaltia autoimmune que el va empènyer a prendre la decisió de traslladar-se a la capital espanyola, el 2017.

La seva mort s'ha anunciat aquesta matinada a les xarxes socials de l'artista:

El cantant, guitarrista i compositor va néixer el 24 de febrer de 1943 a Bayamo, a la província cubana de Granma.

Amb només 6 anys, va guanyar un concurs cantant una cançó mexicana per a una ràdio local de la seva ciutat. Uns anys després, la seva família es va traslladar a l'Havana. I allà va fer créixer la seva veu i passió.

Després que la guerrilla de Castro enderroqués la dictadura de Fulgencio Batista l'any 1959, a Cuba va néixer un moviment cultural arrelat a les idees del socialisme.

Milanés es va identificar com un dels pioners del moviment musical conegut com a Nueva Trova, estretament associat a l'onada d'esquerres creixent a l'Amèrica Llatina.

Així, el cantautor es va centrar a abraçar el socialisme així com en el rebuig del colonialisme i el racisme. Les seves cançons sovint eren crítiques a la política dels Estats Units.

Un dels moments que el va llançar a la fama va ser l'actuació que va fer a l'Havana l'any 1968, juntament amb el músic cubà Silvio Rodríguez, un altre fundador de Nueva Trova.

Cançons com "Yo no te pido", "Los años mozos", "Cuba va" i "Yolanda", entre d'altres, van popularitzar-se ràpidament, també fora de Cuba. Les seves cançons van ser interpretades per altres intèrprets com Víctor Manuel, Ana Belén o Carlos Varela.

Va guanyar diversos premis Grammy llatins, inclòs un per a l'excel·lència musical el 2015.

Milanés es va fer més crític amb la revolució cubana els últims anys. Arran de les protestes generalitzades que van escombrar l'illa el juliol del 2021, el músic va signar un document amb el títol "Manifest de la societat civil cubana" que demanava reformes socials i econòmiques urgents a Cuba.

El seu últim concert va ser a l'Havana el juny de 2022.

Aquestes són algunes de les seves cançons més populars, com "Yolanda":


"El amor de mi vida" és un altre dels seus temes més coneguts:


"El breve espacio en que no está" també és un dels temes de Milanés que més es va popularitzar.


Per últim, pots escoltar "Para Vivir":

ARXIVAT A:
ObituariMúsica
Anar al contingut