Mor David Prowse, el Darth Vader que mai vam veure
L'actor britànic que va interpretar Vader en la trilogia original mor als 85 anys sense haver vist el seu rostre ni sentit la seva veu a la saga de "Star Wars"
Mor David Prowse, el Darth Vader que mai vam veure

Mor David Prowse, el Darth Vader que mai vam veure

L'actor britànic que va interpretar Vader en la trilogia original mor als 85 anys sense haver vist el seu rostre ni sentit la seva veu a la saga de "Star Wars"

Redacció Actualitzat
TEMA:
Obituari
David Prowse amb el vestit de Vader en un instant del rodatge
David Prowse amb el vestit de Vader en un instant del rodatge

L'actor britànic David Prowse ha mort als 85 anys. Nascut a Bristol el 1935, és més conegut com la persona que va donar vida a un dels malvats més icònics del cinema: Darth Vader, un dels personatges més emblemàtics de la història i el dolent de les tres primeres pel·lícules de la saga de "La guerra de les galàxies".

La notícia l'ha fet pública l'agent de l'actor Thomas  Bowington en una piulada, on també ha explicat que ha mort després de lluitar contra una malaltia durant un breu temps.

 

El productor Jason Joiner ha informat de la mort a la pàgina de fans de l'intèrpret.
 


El físic de Prowse, gairebé dos metres, i la seva passió pel culturisme el van portar a competir a Míster Univers, on va conèixer Arnold Schwarzenegger. El seu aspecte li va donar el seu primer paper, a "Casino Royale", una paròdia de James Bond de 1967, on Prowse feia del monstre de Frankenstein.

Prowse va decidir que volia fer carrera al cinema. Va aparèixer com a secundari a "La taronja mecànica", en el paper del majordom Julian. Aquesta interpretació va ser el que finalment el va portar a la trilogia de "La guerra de les galàxies".

L'actor que encarna Luke Skywalker, Mark Hamill, ha recordat la figura de Prowse en un tuit:

 

Prowse també va destacar en el seu paper de Frankenstein en dues pel·lícules de terror de la productora britànica Hammer, com "Frankenstein and the monster from hell" de 1974.
 


En la biografia de l'actor també destaca que va ser l'entrenador de Cristopher Reeves quan es preparava per al paper de Superman.


El Vader que mai vam veure ni sentir

La seva història com a lord dels Sith, però, té un vessant tràgic: mai el vam veure ni el vam sentir en pantalla. La seva veu va ser doblada per la de James Earl Jones, molt més imponent (Joan Borràs en la versió en català i Constantino Romero en castellà). Prowse va gravar totes les veus amb la màscara, amb un so molt deficient. L'equip de la pel·lícula tenia previst doblar totes les escenes, però a l'actor britànic no li van dir mai que no sortiria la seva veu.
 


I en l'únic moment en què es revela la cara de Vader en la trilogia original -en una seqüència que dura uns dos minuts-, qui veiem és l'actor Sebastian Shaw, i no pas Prowse.

La decisió de canviar la seva veu i no mostrar la seva cara, va marcar la carrera de Prowse, que es va sentir menyspreat. Els mallorquins Marcos Cabotá i Toni Bestard van retratar aquest dolor en el documental "I am your father" el 2015:
 


A la pel·lícula, els directors proposen a Prowse, ja amb 80 anys, tornar a rodar l'escena en què no se li veu la cara, aquest cop amb el seu rostre.

Prowse tampoc apareix ni com a fantasma, quan al final d'"El retorn del Jedi" apareixen en forma etèria els dos mestres de Luke Skywalker i el seu pare Vader, ja Anakin Skywalker.
 


En les noves versions de la pel·lícula, ja directament apareix Hayden Christensen, l'actor que interpreta el jove Anakin abans de passar al costat fosc.

Malgrat el seu "anonimat" a la pel·lícula, Prowse va ser reconegut pels fans, que feien cua i pagaven per obtenir el seu autògraf. Les crítiques de Prowse, però, el van enemistar amb George Lucas i el 2010 va ser totalment vetat als actes relacionats amb "Star Wars".
 

David Prowse firmant autògrafs pel seu paper de Darth Vader (Reuters/Mario Anzuoni)

La màscara de Vader amaga un tercer actor, Bob Anderson, l'especialista que feia les escenes de lluita per les seves habilitats amb el sabre làser.

ARXIVAT A:
Obituari Cinema
Anar al contingut