Ascensión Mendieta, la lluita de tota una vida per enterrar dignament el seu pare (EFE)
Madrid

Mor Ascensión Mendieta, símbol de la recuperació de la memòria històrica a Espanya

Amb 90 anys el 2016 va aconseguir, gràcies a la "querella argentina", l'exhumació de les restes del seu pare, un sindicalista afusellat pel franquisme el 1939

Actualitzat

Després de tota la vida de lluita, Ascensión Mendieta, quan per fi va exhumar les restes del seu pare afusellat el 1939 i enterrat en una fossa comuna va dir: "Ara ja em puc morir tranquil·la."

Ho fa fet aquest dilluns, als 93 anys i serà enterrada al costat del seu pare. La seva família ho ha fet saber amb un tuit de la seva neta Aitana Vargas.

 

 

La dona que va lluitar durant anys per recuperar les restes del seu pare, Timoteo Mendieta, un sindicalista represaliat i assassinat pel franquisme, es va convertir en un símbol de la lluita per a la recuperació de la memòria històrica i exemple per a totes aquelles famílies que encara busquen els seus pares, oncles o avis desapareguts i morts pel franquisme.

L'últim record que l'Ascensión tenia del seu pare era de quan el van venir a buscar a casa. Ell tenia 41 anys i ella, 13. Ja no el va veure més. Va ser afusellat el 16 de novembre de 1939.

 

Ascensión Mendieta va assistir amb 90 anys a l'exhumació del les restes del seu pare​

 

La "querella argentina"

L'Ascensión va aconseguir al 2016 que s'exhumessin les restes del seu pare que eren a la fossa comuna al cementiri de Guadalajara. Tenia 90 anys.

Va ser la primera exhumació ordenada per la jutgessa argentina Maria Servini. La justícia argentina va acceptar investigar els casos contra els crims del franquisme, en el que es coneix com la "querella argentina", la demanda contra l'Estat espanyol que famílies espanyoles van presentar a l'Argentina perquè a Espanya es consideraven casos prescrits.

Ascensión Mendieta tenia 88 anys i no va dubtar a pujar a un avió per anar a declarar a Buenos Aires.

El 2017, enterrava el seu pare al cementiri civil de l'Almudena, on ara també descansarà ella. L'Ascensión ha representat la lluita de tota una vida que la seva germana no va poder veure culminada.

 

 

 

Ascensión Mendieta el 2017 finalment va poder enterrar el seu pare

 

 

Ascensión, com a membre de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, ARMH, va ajudar que moltes altres famílies hagin pogut trobar i recuperar les restes dels seus familiars represaliats pel franquisme.

 


La seva empenta va fer que famílies que ni sabien de l'afusellament o l'enterrament en fosses del seus parents poguessin reclamar-ne les restes. De la fossa on va ser exhumat el seu pare es van identificar genèticament 22 persones més que hi havia enterrades.

 

 

 

Ascensión Mendieta, la lluita de tota una vida per enterrar dignament el seu pare

 

ARXIVAT A:
ObituariMemòria històrica
Anar al contingut