Stanley Donen
Stanley Donen
Barcelona

Mor als 94 anys Stanley Donen, el director de "Cantant sota la pluja"

Considerat un dels mestres del cinema musical, ens ha deixat grans èxits com "Un dia a Nova York", de l'any 1949, i "Set núvies per a set germans", del 1954

RedaccióActualitzat

El director de cinema, coreògraf i ballarí Stanley Donen ha mort als 94 anys a la ciutat de Chicago. Segons el "Chicago Tribune" la mort de Donen ha estat confirmada al diari per un dels seus fills.

El Donen ballarí

Donen va néixer a Carolina del Sud, el 13 d'abril de 1924. I va començar a ballar quan encara no tenia 10 anys, inspirat per l'actor Fred Astaire:

"Vaig veure Fred Astaire a 'Flying Down to Rio' quan tenia nou anys i va canviar la meva vida. Em va semblar senzillament meravellós i la meva vida no era meravellosa. Va ser l'alegria de ballar música."

Stanley Donen va estudiar a la Universitat de Carolina del Sud. Als setze anys va anar a Nova York i va actuar com a ballarí en l'obra "Pal Joey", de Richard Rogers i Lorenz Hart. "Pal Joey" era una comèdia musical homònima de John O'Hara, Lorenz Hart i Richard Rodgers creada a Broadway el 1940.

Les principals pel·lícules

Considerat un dels mestres del cinema musical, ens ha deixat grans èxits com "Un dia a Nova York", de l'any 1949, i "Cantant sota la pluja" del 1952, que va codirigir amb Gene Kelly, un altre dels grans coreògrafs nord-americans de mitjans del segle XX.

 

Un altre dels seus films més coneguts és també el musical "Set núvies per a set germans", del 1954. També són molt populars les comèdies que va escriure durant les dècades dels 50 i 60.

A la dècada dels 60, es va traslladar a la Gran Bretanya i és allà on va rodar dues de les cintes més conegudes. Les dues amb Audrey Hepburn com a protagonista: "Xarada", el 1963, i "Dos a la carretera", el 1967.

 

El mateix Stanley Donen va reconèixer en diverses ocasions que "Xarada" era una de les seves pel·lícules preferides.

El seu últim film per al cinema va ser "Blame it on Rio" del 1984.

Els premis

Stanley Donen ha estat cinc vegades nominat per als premis del Gremi de Directors d'Amèrica, però mai ho ha estat per als Òscars en solitari. El 1998 va rebre el premi honorífic de l'Acadèmia per "una obra marcada per la gràcia, l'elegància, l'ingeni i la innovació visual".

ARXIVAT A:
Obituari
Anar al contingut