Mor als 94 anys l'escriptora britànica Doris Lessing
Autora de més de 50 novel·les, entre les quals, la que la va catapultar a la fama, "El quadern daurat", va guanyar el Nobel de literatura l'any 2007, el Príncep d'Astúries i va ser Premi Internacional Catalunya el 1999. La seva obra té molt d'autobiogràfica, inspirant-se en la seva experiència africana, en la seva infància i en els seus desenganys socials i polítics.
La britànica Doris Lessing, una de las escriptores més influents del segle passat i autora d'"El quadern daurat", ha mort aquest diumenge al matí a l'edat de 94 anys. Va viure una vida llarga i intensa que va inspirar en molts moments la seva obra, una literatura profunda i analítica explicada des de la visió de l'experiència femenina.
Les protagonistes dels seus llibres són dones que lluiten contra les convencions socials, els conflictes culturals i les injustícies en general. Una literatura que recull tots els reptes i desenganys socials i polítics que com a dona i escriptora es va anar trobant. Sovint l'han intentat encasellar com a escriptora feminista però ella havia rebutjat aquesta etiqueta assegurant que "repudia parlar de literatura en termes d'homes i dones".
Nascuda en un Iran que encara era Pèrsia, va viure la seva infantesa i adolescència en l'actual Zimbàbue, on va conèixer de primera mà la discriminació racial i de gènere que tant va denunciar anys després. De fet, arran de les seves crítiques constants al règim de l'"apartheid" se li va prohibir visitar Sud-àfrica fins l'any 1995.
Als 15 anys es va independitzar, va deixar els estudis i va començar la seva formació autodidacta. Després de dos casaments i tres fills, va tornar a Londres, on als 36 anys va començar la carrera literària amb la publicació del seu primer llibre "L'herba canta", amb un rerefons de crítica social i pròxim a les tesis comunistes.
L'any 1962 va publicar la seva obra més coneguda, "El quadern daurat", que la va catapultar a la fama i la va convertir en icona de les reivindicacions feministes, antisegregacionistes i marxistes. Escollida per la revista "Time" com una de les 100 millors novel·les angleses escrites des de 1923 fins a l'actualitat, repassa els efectes de la vida romàntica, la influència del comunisme i la política colonial britànica sobre una escriptora.
Lessing va ser guardonada amb nombrosos premis, entre els quals, el Nobel de Literatura l'any 2007, el Príncep d'Astúries el 2001 o el Premi Internacional Catalunya l'any 1999. Aquell mateix any va rebutjar el títol de Dama de l'Imperi Britànic, que concedeix la reina Isabel II, al·legant que ja no existia cap imperi. Tot i això, va acceptar un títol menor.
Doris Lessing va treballar fins al final de la vida escrivint articles, novel·les, relats i poesia.