Mor als 93 anys l'escriptor Andrea Camilleri, pare del comissari Montalbano

L'autor sicilià va batejar el personatge en honor al seu amic Vázquez Montalbán
Mor als 93 anys l'escriptor Andrea Camilleri, pare del comissari Montalbano
Roma

Mor als 93 anys l'escriptor Andrea Camilleri, pare del comissari Montalbano

L'autor sicilià va batejar el personatge en honor al seu amic Vázquez Montalbán
Redacció Actualitzat
TEMA:
Literatura
Andrea Camilleri, durant en un festival de cinema a Roma el 2010 (EFE)
Andrea Camilleri, durant en un festival de cinema a Roma el 2010 (EFE)

Ha mort l'escriptor italià Andrea Camilleri, un els màxims exponents internacionals del gènere de novel·la negra. Camilleri ha mort als 93 anys a l'hospital del Santo Spirito de Roma, on feia un mes que havia ingressat per una aturada cardíaca.

Camilleri va donar vida a Salvo Montalbano, el comissari sorrut però entranyable protagonista de més d'una trentena de novel·les policíaques que el van convertir en un dels escriptors italians més coneguts al món i més venerats a la seva terra, i un dels més clars representants de la novel·la negra mediterrània.

L'escriptor italià, que no va arribar a l'èxit fins als gairebé 70 anys, assegurava que va aprendre a escriure de Vázquez Montalbán, i en honor d'ell va batejar el seu comissari:

"El vaig llegir i vaig entendre l'error fonamental de la meva novel·la, havia de canviar el ritme narratiu, ho vaig fer i aquella es va convertir en una de les meves novel·les més valorades i venudes. D'aquí ve la meva gratitud a Montalbán."

 Abans, Andrea Camilleri havia estat director teatral i havia fet guions per a sèries de televisió i havia escrit assaigs i novel·les sense gaire ressò. Va ser el "tam-tam del públic" deia ell, el boca-orella, el que va fer triomfar les peripècies de Montalbano.

Aquestes es convertien en un retrat social de la Sicília del segle XX i de la situació econòmica i política del seu país, i els flagells com la màfia i les seves connexions amb el poder. Sempre, però, amb un toc d'humor, necessari, deia, per sobreviure com a sicilià:

"És veritat que la ironia no resol el dramatisme de moltes situacions, però sí que les fa més portables."

Andrea Camilleri, sortint d'un col·legi electoral a Roma el 2010 (EFE)

 

Va créixer a la Itàlia feixista fins als 18 anys. Després del final de la Segona Guerra Mundial, es va afiliar al Partit Comunista. Mai no evitava parlar de política i, darrerament, va carregar contra el polític italià més poderós de la Itàlia actual, el líder de la Lliga, Matteo Salvini, de qui va dir que té una "mentalitat feixista".

Els últims anys s'havia quedat cec i havia d'escriure dictant.

A Barcelona va recollir, emocionat, un dels últims premis a la seva trajectòria, el que duu el nom del seu amic Vázquez Montalbán. També va ser distingit, entre d'altres, com a Gran Oficial de l'Orde del Mèrit de la República italiana. 

El final de Camilleri ja el sabem. El de Montalbano, el sabrem aviat, quan es publiqui la novel·la que ha deixat escrita, que portava el títol provisional de "Riccardino" i amb la qual tanca la saga que el va convertir en un dels escriptors italians més traduïts a tot el món.

ARXIVAT A:
Literatura

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut