John Berger en una imatge del 2009
John Berger en una imatge del 2009

Mor als 90 anys l'escriptor i assagista britànic John Berger

Era conegut sobretot com a divulgador de la història de l'art

RedaccióActualitzat

L'escriptor, pintor, assagista i poeta britànic John Berger ha mort aquest dilluns als 90 anys. Entre les seves obres, la més coneguda és "Maneres de mirar", un text de referència per entendre la història de l'art.

Considerat un dels escriptors més influents de la seva generació a Europa, al nivell de Harold Pinter o José Saramago, es va fer molt popular també pels seus programes de televisió, com a divulgador sobre art.

També novel·lista i guionista de cinema

Berger ha mort al poblet francès de Quincy, al municipi de Mieussy de l'Alta Savoia, a prop de Ginebra, on vivia des del 1973. Va ser l'any després de publicar dos dels llibres que li van donar més fama: l'anomenat "Maneres de mirar", que va motivar la sèrie de televisió que el va donar a conèixer al gran públic com a crític d'art, i la novel·la "G", que li va permetre guanyar el prestigiós Premi Booker.

De fet, Berger va començar la seva carrera literària com a novel·lista, amb "Un pintor d'avui", novel·la publicada el 1958 i que va ser força polèmica. Abans, però, ja s'havia estrenat com a guionista d'una pel·lícula del director suís Alain Tanner, amb qui va escriure fins a quatre guions, entre ells el de "La Salamandra" i el de "Jonàs, que tindrà 25 anys l'any 2000."

Berger havia començat com a pintor, després d'estudiar art a Oxford i a Chelsea. Els anys 50, però, va decidir deixar la pintura en segon terme per dedicar-se sobretot a escriure. Marxista convençut, va considerar que seria més útil escrivint que pintant.

Anar al contingut