Esteban Cerdán
Esteban Cerdán
Bellvitge

Mor als 84 anys Esteban Cerdán, històric sindicalista del Baix Llobregat

Cerdán va ser un dels líders d'una de les protestes laborals més importants de finals del franquisme

RedaccióActualitzat

L'històric sindicalista del Baix Llobregat Esteban Cerdán ha mort als 84 anys, segons ha fet saber Comissions Obreres. Cerdán va ser un dels líders d'una de les protestes laborals més importants de finals del franquisme: la vaga de la metal·lúrgica Laforsa que va durar 106 dies i va estrendre's per tot el Baix Llobregat. Amb el lema "o tots o cap", van aconseguir la readmissió d'un treballador acomiadat en una època en què no estaven reconeguts els drets sindicals.

Esteban Cerdán va néixer a Tosos, Saragossa, el 25 d'abril de 1931. Va ser camperol des dels 14 anys fins als 19, després va treballar cinc anys en una mina de carbó a Almatret, Lleida. Gràcies a aquesta feina es va deslliurar del servei militar obligatori.

El 1955 es va traslladar a Molins de Rei, treballant en el sector siderúrgic, que no abandonaria mai. Va ser escollit Jurat de l'empresa Laforsa per primer cop l'any 1966.

L'any 1972 va ser escollit vicepresident de la Unión de Técnicos y Trabajadores del Metal de Cornellà. Un cop conquerida la democràcia va ser secretari general de Comissions Obreres i conseller les primeres eleccions municipals pel PSUC a la ciutat de Cornellà.

Cerdán i la seva dona van ser residents al Papiol fins l'any 1969, en què es van traslladar a Bellvitge, on actualment residia.

Esteban Cerdán formava part de la comissió executiva de CCOO de l'Hospitalet i era membre del Consell Municipal de la Gent Gran.

Anar al contingut