Barcelona

Mor als 79 anys Cesc, una de les figures més rellevants de l'humor gràfic a Catalunya

Francesc Vila i Rufas ha mort als 79 anys. Es tracta del famós dibuixant i pintor català més conegut com a Cesc. Darrere d'aquesta breu firma, l'humor gràfic català ha conegut una persona estretament compromesa amb el patiment de la gent més húmil. La figura del dibuixant ha marcat la història de l'humor gràfic al país, tant és així que va rebre diversos premis i la Creu de Sant Jordi el 1995.

Actualitzat
La sala Rovira de Barcelona acollia fa cinc mesos una exposició de dibuixos de Francesc Vila, conegut com a Cesc, que havia començat exposant a la mateixa sala el 1943.

Format a l'Escola Massana, es va iniciar com a caricaturista al "Diario de Barcelona" i va continuar al "Tele-Exprés", "El Correo Catalán", l'"Avui" i el nou "Diari de Barcelona". També va col·laborar amb "Serra d'Or", la revista infantil "Cavall Fort" i "Por Favor", revistes on, com en la premsa diària, va retratar la Catalunya del franquisme i la més quotidiana.

El seu dibuix el va conscienciar, de manera que, sovint, els seus personatges reflectien la gent més humil, els barraquistes, els oficis mal pagats, etc. Fins a tal punt que moltes vegades va haver de patir la censura.

Guanyador de diversos premis i Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1995, va dedicar-se també als gravats, la ceràmica i especialment la pintura, on també va aportar la seva inquietud per la massificació de la societat i la soledat del ser humà, enmig de la multitud. Actualment es pot veure a Teià una exposició de dibuixos seus, conjunta amb el caricaturista Toni Batllori.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut