Mor als 66 anys el dibuixant Miguel Gallardo, pare de Makoki

El dibuixant lleidatà va ser un dels autors referents del còmic dels anys 70 i 80 a l'Estat

Actualitzat

El dibuixant lleidatà Miguel Gallardo ha mort aquest dilluns als 66 anys com a conseqüència d'un càncer.

Autor referent del còmic espanyol, el seu personatge més conegut és Makoki, protagonista de les historietes del mateix nom, que va crear juntament amb Juanito Mediavilla. Makoki va ser un dels símbols del còmic underground dels anys 80.

Gallardo va tenir un paper clau en el naixement d'El Víbora, revista contracultural per antonomàsia.

Als anys 90, va tenir una prolífica carrera com a il·lustrador i historietista en mitjans de comunicació estatals i internacionals, des de La Vanguardia fins a The New Yorker.


El gran èxit de "Maria i jo"

L'any 2007 va publicar "Maria i jo", una novel·la gràfica en què narrava el viatge que va fer amb la seva filla amb autisme a les illes Canàries per passar unes vacances en un complex turístic de l'illa. Va ser el llibre amb què va obtenir el reconeixement del gran públic.

El llibre es va convertir en tot un fenomen: se'n van vendre 20.000 exemplars, es va traduir a nou idiomes i va guanyar el Premi Nacional de Còmic de Catalunya. A partir de "Maria i jo", Gallardo va començar a fer xerrades per tot el món sobre el trastorn de l'espectre autista.

L'any 2010 es va estrenar un documental sobre el còmic:


Uns anys després de l'èxit de "Maria i jo", Gallardo va publicar "Maria fa 20 anys", una segona part en què explica com era la vida de la seva filla en arribar als 20 anys.

L'any 2011 va publicar "Un llarg silenci", en què narra amb dibuixos la història del seu pare, un soldat republicà, durant la Guerra Civil.

L'any 2014 va guanyar el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona per la seva llarga trajectòria professional.

El dibuixant lleidatà Miguel Gallardo
El dibuixant lleidatà Miguel Gallardo (Europa Press)


Lluita contra un tumor al cap

A Gallardo se li va diagnosticar un tumor cerebral el febrer del 2020, just abans del confinament. Les vivències d'un any 2020 que ell va viure ple d'alts i baixos les va plasmar al llibre "Algo extraño me pasó camino de casa".

En una entrevista a "El suplement", de Catalunya Ràdio, Gallardo recordava com li van detectar el tumor i com va dibuixar-lo. Entrevistat per Roger Escapa, va explicar que, després de l'operació, el primer que va dibuixar va ser la seva filla María:


Està a punt de publicar-se "El gran libro de los perros", un llibre escrit conjuntament amb la seva dona, Karin Du Croo, en què expliquen com la gossa Cala va entrar a les seves vides i les va canviar per sempre.


Premi Trajectòria a l'Animac

Fa poques setmanes, Gallardo va rebre el Premi Trajectòria 2022 a l'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya.


A més, la setmana passada l'Ajuntament de Barcelona va proposar concedir-li la Medalla d'Or de Barcelona al Mèrit Cultural, "per la seva contribució a la memòria gràfica d'un moment crucial en la història de Barcelona i de tot el país, per anar més enllà i saber transmetre la realitat més senzilla".

ARXIVAT A:
CòmicObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut