Mor als 51 anys John Singleton, primer director negre nominat a l'Oscar
John Singleton, el setembre de 2017, a Los Angeles (EFE)

Mor als 51 anys John Singleton, primer director negre nominat a l'Oscar

Estava ingressat des del 17 d'abril a l'hospital Cedars Sinai de Los Angeles, on havia tingut un vessament cerebral

Juli RodésActualitzat

John Singleton, el primer director negre nominat a l'Oscar a la millor direcció, ha mort aquest dilluns als 51 anys.

El 1991, amb només 23 anys, Singleton va estrenar la seva primera pel·lícula, "Boyz n the Hood", que mostrava la vida de tres nois d'un barri conflictiu de Los Angeles que miraven de fugir de les drogues i les bandes violentes.

Els tres protagonistes eren Cuba Gooding Jr., Morris Chestnut i el raper Ice Cube, que debutava com a actor.

"Ningú no feia pel·lícules sobre el que nosaltres vivíem a Los Angeles", va explicar Singleton sobre el motiu que el va dur a fer aquesta pel·lícula que va trencar motlles i també li va valer la nominació a l'Oscar al millor guió original.

El primer èxit de "Boyz n the hood" va ser al festival de Canes, on va ser ovacionada.

L'estrena als Estats Units també va ser un èxit, marcat per aldarulls que va haver-hi a l'interior o l'exterior d'alguns cinemes.

 

John Singleton, el març de 2018, al passeig de la Fama de Hollywood (Reuters TV)

 

Singleton ha mort a l'hospital Cedars Sinai de Los Angeles, on estava ingressat des del 17 d'abril quan es va trobar malament en tornar d'un viatge a Costa Rica.

El portal TMZ havia informat la setmana passada que Singleton estava en coma a causa d'un vessament cerebral.

A primera hora d'aquest dilluns, la seva família havia anunciat la "decisió agònica" de retirar-li el suport vital que el mantenia amb vida.

""El John ha mort en pau, envoltat de la seva família i els seus amics. Estem agraïts als seus fans, els seus amics i companys per l'efusió d'amor i oracions durant aquests moments increïblement difícils."

"John Singleton és un director prolífic i innovador que va canviar el joc i va obrir les portes a Hollywood, un món que estava a poques milles, però a molts mons de distància del barri en què va créixer. Res no li agradava més que donar oportunitats al nou talent."


L'Acadèmia de les arts i les ciències ha recordat, en saber la seva mort, que per aquesta pel·lícula també va ser "el director més jove nominat mai i una inspiració per a tots nosaltres".

Un altre director negre, Spike Lee, que havia estat un model a seguir per Singleton, ha fet dos missatges a Instagram recordant-lo.

 

 

Explica que quan Singleton li va dir, com molts altres abans, que volia ser director de cinema, "amb la seva passió, el seu cor, la manera com parlava sobre el seu amor pel cinema i pels companys negres em van fer veure que en John ho aconseguiria, i ho va fer".

Singleton va conèixer Lee quan estudiava cinema a la universitat californiana USC i des d'aleshores van mantenir una bona relació.

El director Jordan Peele ha escrit a Twitter que Singleton era "un artista valent i una vertadera inspiració" que amb "la seva visió ho va canviar tot".

 

 

L'actor Samuel L. Jackson ha destacat com Singleton "va traçar el camí a tants directors joves, mantenint-se fidel al que era i als seus orígens."

 

 

Jackson tanca el seu missatge a Twitter dient: "RIP germà. Has marxat massa d'hora!"

 

John Singleton, el gener d'aquest any, a Los Angeles (Reuters TV)

 

Altres pel·lícules de Singleton són "Justícia poètica", "Rosewood", el "remake" de "Shaft" i "2 Fast 2 Furious".

El seu últim treball va ser a la televisió: la sèrie "Snowfall", sobre l'inici de l'epidèmia del crac a Los Angeles en els anys vuitanta, de la qual era cocreador i productor executiu.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut