Maryam Mirzakhani
Maryam Mirzakhani

Mor als 40 anys Maryam Mirzakhani, la primera dona a guanyar el "Nobel" de Matemàtiques

El 2014 va rebre la prestigiosa medalla Fields, considerada el Premi Nobel de les Matemàtiques

RedaccióActualitzat

La matemàtica iraniana Maryam Mirzakhani ha mort als Estats Units a causa d'un càncer. Tenia 40 anys. Era la primera dona que havia guanyat la prestigiosa medalla Fields, considerada el Premi Nobel de les Matemàtiques.

Professora de la Universitat de Stanford, especialista en la geometria de les formes no habituals, havia descobert noves maneres de calcular els volums d'objectes amb superfícies hiperbòliques, com, per exemple, una sella de muntar.

"Dotada d'un coneixement perfecte d'un ventall molt variat de tècniques matemàtiques i de cultures matemàtiques dispars, domina una rara combinació de capacitats tècniques, d'ambició audaç i de gran curiositat." Ho destacava el Congrés Internacional de Matemàtics (ICM) quan li van donar el premi, l'any 2014.

Maryam Mirzakhani va respondre animant les dones a dedicar-se a la ciència i a les matemàtiques.

"És un gran honor i em faria feliç que encoratgés altres dones joves científiques i matemàtiques. Estic convençuda que moltes altres dones rebran aquesta recompensa els pròxims anys."

La medalla Fields es dona des del 1936 a matemàtics de menys de 40 anys.

La seva mort ha estat anunciada a Twitter per Firouz M. Naderi, científic de la NASA i amic seu. En un primer tuit anunciava: "Una llum s'ha apagat avui. Massa aviat. Em trenca el cor."

I en un altre tuit afegia: "Ha mort un geni, sí. Però també una dona, una mare i una esposa."

 

Anar al contingut