Juan Romero, a casa seva, a Montier-en-Der, on està confinat pel coronavirus
Juan Romero, en una imatge al poble on vivia, a França

Mor als 101 anys Juan Romero, l'últim supervivent espanyol del camp de Mauthausen

Romero es va estar gairebé quatre anys al camp de concentració nazi i, després del seu alliberament, va residir a França

Actualitzat

Juan Romero, l'últim supervivent espanyol del camp de concentració nazi de Mauthausen, ha mort aquest dissabte a França, segons ha pogut confirmat TV3.

Romero, de 101 anys, va rebre precisament a l'agost l'homenatge del govern espanyol, que aquest diumenge ha estat dels primers a expressar el condol a les xarxes.

 

Romero va néixer a Torrecampo, a Còrdova. Amb 17 anys, va anar a la guerra per defensar la República. Es va allistar a la Legió Estrangera per combatre els nazis.

El van capturar i el 5 d'agost de 1941 el van enviar a Mauthausen, on es va estar gairebé 4 anys. Primer a la pedrera, després, construint carreteres i, finalment, a l'escamot de desinfecció, on recollien les pertinences dels que arribaven al camp. Tenia el número de presoner 3.799.

Una imatge de Romero amb l'uniforme del camp de concentració

Mauthausen va ser el destí de la majoria de republicans que, després de la Guerra Civil, van continuar lluitant contra el feixisme a la Segona Guerra Mundial i que els nazis van capturar.

Quan es va alliberar el camp, ara fa 75 anys i cinc mesos, Juan Romero es va traslladar a Ay-Champagne, al nord-est de França, on ha residit durant dècades i on aquest mateix agost ha estat homenatjat pel govern espanyol: la vicepresidenta Carmen Calvo li va entregar la declaració de reparació i reconeixement personal, una acreditació que s'atorga a aquells que van patir les conseqüències de la Guerra Civil i la dictadura i que es van veure obligats a viure a l'exili.

 

 

ARXIVAT A:
NazismeMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut