Maria Salvo durant una entrevista amb TV3
Maria Salvo durant una entrevista amb TV3

Mor als 100 anys Maria Salvo, històrica lluitadora antifeixista

Militant del PSUC en la clandestinitat, va presidir l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme i va fundar l'entitat Dones del 36

Redacció / ACN Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

L'expresidenta de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, Maria Salvo, ha mort als 100 anys.

Històrica lluitadora antifeixista, durant el franquisme, Salvo va estar empresonada durant 16 anys per la seva ideologia política.

Va militar al PSUC en la clandestinitat i, ja en democràcia, va fundar l'associació Dones del 36. Va rebre la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Honor de Barcelona.

 

En les últimes eleccions municipals, va tancar la llista dels comuns, que encapçalava Ada Colau. Precisament, l'alcadessa de Barcelona ha fet un escrit d'homenatge a Salvo, en què la qualifica de "la dona lliure, forta, lúcida i generosa que totes voldríem ser":

 

 

 

Colau no ha estat l'única dirigent polític que ha homenatjat Salvo. El president del Parlament, Roger Torrent, i la consellera de Justícia, Ester Capella, n'han destacat la lluita per la memòria històrica.

 

 

 

L'exconseller d'Exteriors Raül Romeva i els exdiputats dels comuns Xavier Domènech i Joan Coscubiela també han recordat la fundadora de Dones del 36:

 

 

 

 

 

Maria Salvo, amb els germans Antoni i Alfons Cànovas, en l'homenatge a l'Olimpíada Popular (ACN / Helle Kettner)

 

Exiliada i empresonada durant el franquisme

Nascuda el 1920 a Sabadell, quan va esclatar la Guerra Civil, Salvo militava a la UGT i, posteriorment, va ingressar a les joventuts del PSUC. El gener de 1939 va marxar a l'exili, però va ser empresonada als camps de Le Pouliguen i Moisdon-la-Rivière a la Bretanya, d'on la van treure per lliurar-la a la Guàrdia Civil a Bilbao.

El 1941 va ser arrestada a Madrid per activitats clandestines i empresonada. Va passar per diverses presons fins que, el 1957, va ser desterrada a Santander, d'on va fugir per tornar clandestinament a Barcelona. Durant el franquisme va militar al PSUC i també al moviment feminista.

Un cop recuperada la democràcia, va ser presidenta de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics i fundadora de l'associació Dones del 36.
 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme Antifeixisme
Anar al contingut