El jesuïta i lingüista català Xavier Albó en una imatge d'arxiu
El jesuïta i lingüista català Xavier Albó en una imatge d'arxiu (CCMA)

Mor a Bolívia el jesuïta i antropòleg Xavier Albó, estudiós i defensor dels pobles indígenes

Guanyador de diverses distincions per la defensa de les cultures i llengües de les comunitats indígenes bolivianes, vivia en aquell país des del 1951

RedaccióActualitzat

La Companyia de Jesús a Bolívia ha comunicat aquest divendres la mort als 88 anys de l'antropòleg, lingüista i jesuïta català Xavier Albó Corrons.

Nascut a la Garriga l'any 1934, va entrar al noviciat l'any 1951, i de seguida va ser destinat a Bolívia, on es va distingir per la defensa dels pobles indígenes.

El 1964 va tornar a Catalunya per estudiar Teologia i ordenar-se sacerdot, i va completar la formació a la Cornell University de Nova York i a la Universitat Loyola de Chicago.

Després va tornar a Bolívia, on va treballar activament amb les comunitats indígenes i en l'estudi i la preservació de la cultura i riquesa lingüística. Alhora estudiós i activista, parlava aimara, quítxua i guaraní.

Va ser membre de diverses institucions acadèmiques i és autor i coautor de nombrosos articles i llibres, dedicats a l'antropologia, la història, les ciències socials, la lingüística i la sociolingüística, amb una incidència especial en les comunitats indígenes bolivianes.

També va ser coordinador de la Red Latinoamericana de Solidaridad y Coordinación de los Jesuitas con Indígenas, i el 1971 va cofundar, amb Luis Alegre, el Centro de Investigación y Promoción del Campesinado (CIPCA), del qual va ser el primer director fins al 1976.

Xavier Albó Corrons ha rebut diversos premis i reconeixements internacionals, com el Premi de la Hiroshima Foundation for Peace and Culture, d'Estocolm, el 1996; el premi Linguapax, el 2015; el Cóndor de los Andes atorgat pel govern bolivià el 2016, i el mateix any el van nomenar doctor honoris causa a la Universidad Mayor de San Andrés de La Paz.

El 2018 se li va concedir el premi LASA/Oxfam America Memorial Martin Diskin, i el 2019 va obtenir el reconeixement de doctor honoris causa de la Universidad Mayor de San Simón de Cochabamba, a Bolívia.

Les memòries del jesuïta Xavier Albó van quedar recollides al llibre "Un curioso incorregible", del qual va ser coautor al costat de Carme Beatriz.

ARXIVAT A:
ObituariReligióBolívia
Anar al contingut