Roma

Moody's i S&P, investigades a Itàlia per especulació abusiva

La fiscalia italiana ha iniciat una investigació sobre les pràctiques poc clares d'algunes agències de qualificació. El ministeri fiscal italià investiga un seguit de documents de Moody's i Standar&Poor's que implicarien aquestes companyies en pràctiques d'especulació abusiva, manipulació dels mercats i ús d'informació privilegiada en les finances italianes. Des de la seu d'aquestes dues agències s'assegura que la investigació no té cap fonament i defensen la bona reputació, diuen, dels seus analistes i personal. La feina de les agències de qualificació de crèdit ha estat posada en dubte diverses vegades des de l'esclat de la crisi de les hipoteques escombraria el 2008 quan qualificaven amb la màxima nota de crèdit, l'anomenada triple A, els productes que després van portar a la situació de crisi mundial actual.

Actualitzat
La fiscalia de Roma i la de Trani, al sud-est d'Itàlia, investiguen Moody's i Santandar&Poor's arran d'una confiscació de documents durant un registre que es va fer a les seves oficines. Aquesta informació se suma a la que es va aconseguir en col·laboració amb les autoritats de la Comissió Nacional del Mercat de Valors d'Itàlia (CNMV) i que apunta a suposats delictes d'abús de poder o d'ús il·lícit d'informació privilegiada, entre d'altres.

Les agències de qualificació estan sota sospita arran de les turbulències borsàries registrades a la borsa de Milà i en els mercats del deute d'Itàlia en les darreres setmanes. En concret, s'investiga Moody's per un informe difós el 6 de maig del 2010 en què s'afirmava, amb els mercats oberts, que el sistema bancari italià era un dels que estaven en risc davant dels problemes financers de Grècia.

També s'estudien les valoracions expressades per S&P en tres ocasions diferents, a primers de juliol, sobre el pla d'ajustament pressupostari del govern italià abans que aquest anés al Parlament i amb els mercats també oberts. En aquest cas, les informacions posaven en perspectiva negativa la valoració creditícia del deute sobirà d'Itàlia i de diversos bancs italians.

Dins de l'àmbit d'aquestes investigacions, la fiscalia de Trani ha escoltat ja el testimoni de persones considerades ben informades sobre els fets, entre elles l'exprimer ministre italià Romano Prodi, així com del governador del Banc d'Itàlia, Mario Draghi, i de l'actual titular d'Economia, Giulio Tremonti.
Anar al contingut