Barcelona

Montull: "Primer era un 3% i després un 4% perquè Convergència volia més diners"

La sessió d'aquest dijous de la vista oral del cas Palau ha començat amb la declaració de l'ex-número dos del Palau de la Música, Jordi Montull, i continuarà amb la de l'extresorer de CDC, Daniel Osácar

Actualitzat

Al començament de la sessió d'aquest dijous del judici pel cas Palau, i abans que el fiscal comencés l'interrogatori, Jordi Montull ha ratificat tota la declaració de la seva filla, Gemma Montull, que aquest dimecres va admetre l'espoli del Palau de la Música i també el finançament il·lícit de Convergència Democràtica de Catalunya, amb diners de l'empresa Ferrovial que canalitzava el Palau.

Igual que Fèlix Millet i la seva filla Gemma, Jordi Montull també ha dit que només respondria les preguntes de la fiscalia i del seu advocat. Preguntat pel fiscal Emilio Sánchez-Ulled, Montull ha dit que ell i Millet van decidir cobrar els "bonus" perquè van pensar que es mereixien quedar-se part del que ha descrit com a "superàvit" del Palau:

"Ens vam adonar que tots els col·laboradors que buscaven empreses es guanyaven les comissions i Millet va dir: 'nosaltres també podríem cobrar uns diners'. El que vam començar cobrant en metàl·lic vam veure que no era correcte, vam fer unes factures que tampoc eren correctes i ens van dir que féssim una societat i així estaríem en ordre."

"A quan pujava cada any no ho sé, vam començar el 2001 o el 2002, quan la fundació començava a anar bé, i cada any era la quantitat que es podia treure després de veure el superàvit, la quantitat exacta no la sé."

"Allà l'únic que tenia poder de decisió era Millet. era el que manava absolutament al Palau, fins al punt que a la fundació era el gerent i el president. El secretari de l'Orfeó Català m'anomenava "el bomber", perquè solucionava tots els problemes que hi podia haver."

Quan el fiscal ha intentat que Montull precisés la quantitat de diners desviats al Palau, ha dit que no ho recordava, però que havia escrit un llibre on ho explica. Pel que fa al finançament a Convergència Democràtica de Catalunya, CDC, Montull ha confirmat que aquest partit polític es quedava bona part dels diners que l'empresa Ferrovial donava al Palau de la Música.

"Convergència volia més diners"

Segons Montull, el percentatge de les comissions va variar en el temps, i també que els detalls de les comissions a pagar els tractaven directament l'empresa i el partit, i que Millet va buscar maneres de disimular els moviments de diners:

"Primer era un 3% i després un 4% perquè Convergència volia més diners"

"Convergència parlava amb Ferrovial per aclarir algun detall o quantitats de diners"

"Com hi havia situacions de bastants diners, Millet demanava a Convergència que ens fessin factures per no tenir tants diners en metàl·lic. No sé si eren reals o falses"

De tota manera, Montull ha afirmat diverses vegades que de CDC només va conèixer i tractar Daniel Osácar, el tresorer del partit. Segons ha explicat, mai va arribar a tractar amb Carles Torrent, anterior tresorer de CDC fins que va morir, el 2005, que, segons ha dit, només es reunia amb Millet. El fiscal li ha preguntat diverses vegades si sabia o coneixia que en aquests tractes hi hagués intervingut algun resposable del partit per sobre d'Osàcar, però ell ha dit que no en sabia res:

Fiscal: "Aquests diners tenien relació amb l'adjudicació d'obra pública, estigués en el mercat de la licitació pública?"

Jordi Montull: "Sí, vostè ja ho sap, però venia a cobrar un tal senyor Torrent."

Fiscal: "El tresorer de CDC?"

Jordi Montull: "No ho sé si era tresorer, jo n'hi deia el recader. En aquest lapsus de temps jo no portava aquest tema, ho portava directament Millet. Quan va morir Torrent jo ja m'havia canviat de despatx, ja teníem l'edifici fet, i venia el senyor Osàcar."

Fiscal: "Sap si Millet, a més de amb el tresorer, tractava també amb algú per sobre orgànicament d'Osàcar?"

Jordi Montull: "Jo no ho sé, sé que tenia converses, però no sé. Jo només vaig estar en una reunió (amb persones de Convergència) però no es va parlar de diners. Només es va parlar de política, per sobre, i també de futbol."

Montull ha confessat que, mentre Convergència va cobrar les comissions en metàl·lic, el mateix Osàcar anava al Palau a buscar els diners:

"Jo els tenia a punt, ell els comptava i marxava".

L'acusat també ha revelat el significat de les lletres GPO amb què consignaven a la comptabilitat algunes partides de diners: "grans promocions orquestrals", i ha afirmat que feia referència als diners en metàl·lic que es pagaven a les orquestres i grups que actuaven al Palau de la Música.

 

 

Jordi Montull i Daniel Osàcar, principals acusats que declaren en la sessió de dijous

L'extresorer de Convergència Democràtica (CDC), Daniel Osácar, declara aquest dijous com a acusat previsiblement aquest dijous en el judici per l'espoli del Palau de la Música, l'endemà que l'expresident de la institució, Fèlix Millet, i l'exdirectora financera, Gemma Montull, hagin confessat el presumpte finançament irregular del partit a través de l'entitat.

La sessió ha començata a dos quarts de deu del matí amb la declaració Jordi Montull. Osácar declararà després que tant ella com Millet i aquest dijous també Montull hagin dit que era el llavors tresorer a qui lliuraven els diners que Ferrovial donava al Palau -després de la mort del tresorer de CDC Carles Torrent-, i que les comissions eren del 4%: el 2,5% per a CDC i l'1,5% per a Millet i Montull.

L'advocat de CDC i de l'extresorer, Xavier Melero, ha declarat a la premsa que el que han dit Millet i Gemma Montull "per descomptat que no" perjudicarà el seu client. Osácar s'enfronta a una petició del fiscal de sis anys de presó, mentre que el partit està acusat com a responsable civil a títol lucratiu.

Podeu trobar més informació sobre el judici a Millet i Montull a l'especial El cas Palau, a judici.

ARXIVAT A:
Cas Palau
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut