Montsonís i Mura, dos dels dotze Pobles amb Encant de Catalunya
El castell de Montsonís

Montsonís i Mura, dos dels dotze Pobles amb Encant de Catalunya

Visitem aquests dos pobles que semblen aturats en el temps, però que a cada pas descobreixen racons que no deixen indiferent el viatger

RedaccióActualitzat

L'Agència Catalana de Turisme va atorgar divendres passat els premis als pobles amb més encant de Catalunya. Són pobles de menys de 2.500 habitants amb una fesomia i un atractiu especials per al turista.

Els dotze pobles que han passat a formar part d'aquesta llista són: Siurana, Prades, Taüll, Montsonís, Castellar de n'Hug, Calella de Palafrugell, Mura, Beget, Santa Pau, Peratallada, Pals i Rupit.

 

 

Montsonís, molt més que un castell

Passejar per Montsonís, a la Noguera, és fer un viatge per la història. Les cases, els carrers empedrats i tot l'entorn del poble fan perdre al viatger la noció del temps.

 

 

Un dels encants del nucli de Montsonís, al municipi de Foradada, és el seu castell medieval. Sempre ha estat habitat i conserva tota l'esplendor. Però sorprenen altres edificis, com el santuari de la Mare de Déu de Salgar, enclavat dins d'una gran roca, que allotja una església romànica.

Un patrimoni cultural i arquitectònic que ara encara es vol posar més en valor, com explica l'alcaldessa, Maricel Segú:

 

"Aquí hi trobareu molt patrimoni per visitar, hi trobareu molta història, i també hi trobareu rutes per fer senderisme."

 

 

Els hotelers de la zona, com Ramon Orpinell, confien que la distinció de Poble amb Encant ajudi a dinamitzar un turisme rural i sostenible.

 

"Al final on vas quan visites un país? Als pobles que siguin bonics, oi? Penso que aquesta distinció ens ajudarà perquè la gent triarà aquesta destinació abans que una altra. I és lògic, el turista vol veure coses boniques."

 


Mura, encant a un pas de Barcelona

Mura, al Bages, ha passat de ser un "poble de mala mort" a un Poble amb Encant. Enclavat al mig del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, el viatger que vagi a Mura s'oblidarà -així que baixi del cotxe- de la carretera plena de revolts que ha hagut de fer per arribar-hi.

 

 

Cases arrupides en carrerons costeruts, llindes que llueixen amb orgull la data de construcció, porxos, escales, miradors o esglésies romàniques. Essència i harmonia en estat pur. Tot plegat fa de Mura un poble on el passeig es converteix en una descoberta. Enric Sanllehí, veí de Mura i artesà de la fusta:

 

"El primer que et diuen és que no sabien que tan a prop hi hagués un poble com aquest. L'inconvenient és la carretera, i molta gent arriba marejada com una sopa. I si vens a la tardor veuràs uns colors que riu-te'n de la Fageda!"

 

 

La proximitat amb Barcelona, Terrassa, Manresa o Sabadell fa de Mura un punt de destí molt triat pel turista metropolità, que en molts casos s'hi ha fet una segona residència.

I sortint del poble, el viatger també pot descobrir paratges encisadors passejant per la riera de Nespres i conèixer el Puig de la Balma, on les cases es van construir excavant directament la roca.

 

ARXIVAT A:
TurismeCatalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut