Les restes de les víctimes són a la fossa del cementiri d'Arbúcies

"Montseny, la tragèdia enterrada": l'accident aeri amb 112 morts ocultats pel franquisme

El "Sense ficció" que s'emetrà dimarts a les 22.00 mostra un dels episodis menys coneguts de la història de Catalunya

RedaccióActualitzat

Fa 51 anys, 112 passatgers britànics van perdre la vida en el xoc d'un avió a la muntanya del Montseny, prop del municipi d'Arbúcies. L'avió Comet 4 de la companyia Dan Air que els portava a l'aeroport del Barcelona va enlairar-se a les 16.00 de l'aeroport de Manchester i dues hores després se'n va perdre el contacte.

L'actuació del règim franquista va ocultar l'accident recuperant els cossos de les víctimes i enterrant-los en una fossa comuna. Les famílies de les víctimes no van poder acomiadar els seus éssers estimats i els voluntaris i habitants del municipi de la Selva encara recorden la tragèdia que va traumatitzar una generació.


Les circumstàncies del sinistre

La principal causa de la col·lisió va ser fruit d'una confusió. Aquella tarda, la boira dificultava la visibilitat i el pilot no coneixia el territori català. Va informar malament de la seva posició, ja que pensava que sobrevolava la zona de Sabadell.

La confirmació, també errònia, feta des de la torre de control de l'aeroport de Barcelona, va culminar en una catàstrofe.

Quan va començar el descens a 2.800 peus, tal com se li havia ordenat, es va estavellar contra el terreny. En aquell moment sobrevolava el Montseny.

Aclarir els fets més de 50 anys després

La raó de ser del documental, en paraules del seu director, David Fontseca, és "recuperar i formar part d'un dels incidents més amagats i tràgics de la història catalana".

El documental mostrarà els secrets ocultats pel règim franquista (CCMA)

La col·laboració de l'historiador Ot Ordeig i del periodista Ignasi Gallart, juntament amb els records dels voluntaris d'aquell fatídic accident, permeten acostar a l'espectador un dels episodis més foscos de l'aviació catalana.

El documental és una producció de TV3, en coproducció amb La Kaseta Ideas Factory sota la supervisió executiva de la directora del "Sense ficció", Montse Armengou, i la producció executiva de TV3  a càrrec de Sílvia Pairó.

ARXIVAT A:
FranquismeAeroports
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut