Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Madrid

La inversió de l'Estat a Catalunya puja 200 milions, però es manté en el 13%

El ministre Montoro ha portat al Congrés els pressupostos d'aquest any sense tenir prou suport per aprovar-los

Redacció Actualitzat

El projecte de pressupostos del govern espanyol per aquest any inclou 200 milions d'euros més d'inversió a Catalunya. Són, en concret, 1.349,56 milions d'euros, un 17% més que en l'exercici del 2017. Ara bé, la proporció de despesa assignada a Catalunya és exactament la mateixa que l'any anterior, un 13,3% del total pressupostat, encara lluny del pes de l'economia catalana en el conjunt d'Espanya.

En volum absolut, la comunitat autònoma amb més inversió serà Andalusia, amb 1.477 milions d'euros, el 14,6% del total. Després de Catalunya figura Madrid, amb 1.247,3 milions, un 12,3% del total. El País Valencià rebrà 740 milions, i les Balears 171 milions.

Tot i no tenir encara prou suport al Congrés, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha portat aquest matí a la cambra el projecte de pressupostos. El ministre ha repetit el ritual de cada any. És una imatge que al llarg dels anys ha anat canviant i ara la protagonitzen els dispositius electrònics. Tauleta en mà, el ministre i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, han escenificat l'entrega: un llapis de memòria i un petit llibre. És el començament d'una llarga tramitació parlamentària i que s'hauria d'haver fet a finals de l'any passat, i no pas al mes d'abril.

En una roda informativa, el titular d'Hisenda ha subratllat la importància de tirar endavant els comptes presentats:

"Aquests pressupostos han de fer una gran contribució a l'estabilitat polític del nostre país. L'estabilitat política és la base de la recuperació econòmica (···) Aquests pressupostos tenen un gran valor polític i, des d'aquesta seguretat i des d'aquesta confiança, el govern demanarà el suport dels altres grups parlamentaris que representen a la sobirania nacional en el Congrés dels Diputats (···) Els grups polítics presents sabran assumir la seva responsabilitat"

 

 

L'executiu espanyol fixa un lleuger augment de la despesa, d'un 1%, i una previsió rècord d'ingressos, un 6% més. La mesura estrella és la pujada d'un 3% de les pensions mínimes, pactada amb Ciutadans, però criticada per insuficient per la Coordinadora Estatal per la Defensa de les Pensions. El projecte també inclou un increment de sou dels treballadors públics i deduccions per a les famílies.

Al Departament de Defensa, el pressupost puja un 6,9% en relació a l'exercici anterior. Supera els 8.000 milions d'euros. També s'incrementen els diners destinats al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en un 8%. La xifra és de gairebé 282 milions. En els últims dos anys acumula un creixement de més del 16%. I la Casa del Rei augmenta el seu pressupost en un 0,87%. Tindrà en total 7.887.150 euros.

PP i Ciutadans, sols

Però ara mateix els números del govern espanyol estan lluny d'aconseguir el suport necessari. El PNB no està disposat a negociar-los si no canvia l'escenari polític a Catalunya. En les últimes hores han recordat que ells ja van dir que el 155 només serviria per complicar les coses. I sense els vots dels diputats del PNB, el PP ha plantejat als socialistes que els cedeixin cinc diputats, una proposta que Pedro Sánchez ha rebutjat totalment.

En tot cas, Ciutadans s'ha sumat a les crides a la col·laboració del PSOE. Albert Rivera els ha dit que no es poden convertir en còmplices dels independentistes i els ha reclamat sentit d'estat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut