Madrid

Montoro obre la porta a la reestructuració del deute de les comunitats autònomes

El ministre afirma que no hi pot haver nou model de finançament sense Catalunya, el deute de la qual supera els 50.000 milions d'euros

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha reconegut que ara -5 anys després que caduqués- és el moment d'abordar la reforma del sistema de finançament​ i ha obert la porta a perdonar el deute de les comunitats autònomes que estan mal finançades. Ho ha dit en una compareixença a la Comissió d'Hisenda del Congrés, durant la qual també ha afirmat que no hi pot haver nou model de finançament sense Catalunya.

"Quina part d'aquest deute correspon a insuficiències del sistema de finançament actual. Tot això és el que hem d'analitzar. (...). No podem establir un nou sistema de finançament autonòmic sense Catalunya. No se'ns acut a ningú. Absolutament a ningú."

Per al ministre, reformar el model de finançament autonòmic sense la representació d'un govern català suposaria la crítica permanent que la revisió "es va fer sense ells" i això "no ens convé". També considera un error dir que Catalunya és una excusa per no renovar-lo.

"Dir que Catalunya és una excusa per no renovar em sembla un error. Em sembla un error perquè, si no ho fem amb la presentació de la nova representació d'un govern de Catalunya, tindrem sempre la crítica que es va fer sense ells i em sembla que no ens convé."

Montoro ha explicat que la millora de la recaptació i un dèficit controlat permeten reformar el sistema de finançament.

Tot i que no ha concretat cap proposta, Hisenda planteja una reestructuració del deute per a les comunitats mal finançades. Precisament, el Ministeri concedirà aquest trimestre més de 12.000 milions d'euros en crèdits a les comunitats autònomes a través del FLA, dels quals 3.477 milions aniran a parar a Catalunya.

En la seva compareixença a la comissió del Congrés, Montoro s'ha mostrat confiat que hi haurà un govern a Catalunya "que pot ser d'ideologia independentista però això no és rellevant, el que és rellevant és que no hi haurà un govern que no acati les lleis i no respecti la Constitució", ha dit.

Montoro ha demanat que es conformi el govern català com a representació legítima dels catalans, "i amb el qual es pugui negociar i entendre'ns" i ha apostat per un model "sense greuges entre espanyols, sense guanyadors, ni perdedors i amb altura de mires".

La reestructuració del deute és una reclamació del govern valencià de Ximo Puig, entre d'altres. A Catalunya, el deute supera els 50.000 milions d'euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut