Montoro no transferirà a les comunitats més IRPF ni tampoc més IVA

El document, al qual ha tingut accés TV3, conté poques concrecions i fia les qüestions més polèmiques a l'acord polític

Actualitzat

Quan prengui possessió del càrrec, una de les primeres decisions que haurà de prendre el vicepresident econòmic de la Generalitat, Pere Aragonès, serà si s'implica en les negociacions sobre el nou sistema de finançament autonòmic. D'entrada, i segons un primer document, sembla que la proposta del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, quedarà molt per sota del que havien reclamat anteriors governs catalans.

De moment, els tècnics del Departament d'Economia ja estudien l'informe que els ha enviat el ministre d'Hisenda, que vol convocar el Consell de Política Fiscal i Financera durant les properes setmanes.

 

 

Però el més calent és a l'aigüera: les 50 pàgines del document, al qual ha tingut accés TV3, contenen poques concrecions i fien a l'acord polític les qüestions més polèmiques. D'aquí ve la insistència de Montoro a buscar un acord amb el PSOE:

"Com insisteixo reiteradament, no podrem fer l'actualització del finançament autonòmic i local sense el Partit Socialista."

Les comunitats no rebran més impostos

Si una cosa queda clara és que no s'augmentarà el percentatge de l'IRPF ni de l'IVA que es cedeix a les autonomies, com havien proposat els experts.

Fons d'emergència per a temps de crisi

De la proposta de la comissió, el Ministeri nm'avala, això sí, la idea de simplificar el sistema i garantir un finançament suficient dels serveis públics fonamentals, i proposa, a més a més, un fons de reserva per finançar-los en temps de crisi.

Sense detalls sobre les xifres finals

Però el document passa de puntetes per sobre del que més preocupa les autonomies: quants diners rebran. No especifica si totes rebran el mateix, el que es coneix com a anivellament total, o si les que més recapten, com Catalunya, tindran més bon finançament. Ni tampoc què pensa aportar l'Estat al pot comú o si algú hi sortirà perdent.

Massa incògnites per a una reforma que es vol enllestir aviat.

 

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut