Ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro
Ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro
Madrid

Montoro pren el control dels comptes de la Generalitat de forma "indefinida"

L'ordre preveu congelar el pressupost de la Generalitat

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha comunicat a la Generalitat que passa a controlar els seus comptes en virtut de la decisió comunicada divendres passat, després del Consell de Ministres, i publicada dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat.

 

Després de fer-se pública l'ordre, el ministre Cristóbal Montoro ha comparegut en comissió al Congrés per explicar que la mesura serà vigent de forma "indefinida" durant el temps que calgui, per garantir l'estabilitat i el compliment de la legalitat:

"Aquestes mesures que s'aproven quan es produeix una situació de risc per a l'estabilitat, no tenen cap altra intenció que acabar amb aquesta inestabilitat. I per això són proporcionals al risc que combaten i es prolonguen en el temps mentre aquell perill per a l'economia i la societat es mantingui. Així, doncs, estaran en vigor de forma indefinida, sense que la realització de determinades mesures o no pugui suposar que finalitzin."

 

A la pràctica, aquesta ordre preveu congelar el pressupost de la Generalitat, de manera que no s'hi podran afegir noves partides o despeses. Dimarts al vespre, el Ministeri d'Hisenda va decidir posar en marxa la maquinària per assumir el pagament dels serveis essencials i les nòmines de la Generalitat.

En la seva carta al vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, el ministre Montoro adverteix que l'acord és "d'obligat compliment". Per a les despeses "no essencials", la Generalitat disposarà dels seus recursos propis i tresoreria, però, segons marca l'executiu espanyol, per poder pagar haurà de certificar que no gasta diners en el referèndum. Hisenda insisteix a demanar a la conselleria la llista de pagaments i nòmines per poder-les pagar a finals d'aquest mes.

Aquest dimarts, el vicepresident econòmic va considerar aquesta ordre suspesa, perquè el Tribunal Suprem havia admès a tràmit el recurs contra ella. Però fonts del Suprem van assegurar que continua vigent mentre es decideix si s'apliquen mesures cautelars, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ja va avisar que consideraven l'ordre plenament en vigor.

Crida al BCE

Per la seva banda, el secretari d'Economia, Pere Aragonès, ha explicat, just quan se sabien les informacions sobre els escorcolls de la Guàrdia Civil, que ha informat el Banc Central Europeu sobre "la vulneració de drets fonamentals i el risc que comporta per a l'estabilitat política i financera".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut