Madrid

Montoro: "Cal complir la llei. Es podran absentar o no, això és el de menys"

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha tret importància a la plantada de Catalunya i Andalusia al CPFF. Diu que s'ha de complir la Llei d'Estabilitat i que totes les comunitats hauran d'ajustar-se als objectius de dèficit perquè la llei, ha dit, està per sobre del Consell de Política Fiscal i Financera.

Joan Raventós RafecasActualitzat
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha comparegut després de tres hores de reunió Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per donar explicacions de com havia anat. N'hi havia una de freda i una de calenta. D'una banda, diu que la majoria de comunitats s'han pronunciat a favor dels objectius de dèficit marcats. La freda: l'absència de Catalunya i l'estirabot andalús a mitja reunió.

Andreu Mas-Colell ha plantat el ministre per la imposició de l'objectiu del dèficit al 0,7% sense estendre la mà a la negociació, tal com al·lega el govern català per justificar la decisió de no anar a Madrid. S'esperava la reacció del ministre a aquesta actitud i Montoro ho ha abordat amb un advertiment meridià: "El que cal fer és complir la llei d'estabilitat i es podran absentar o no; això és el de menys. El compliment de la llei està per sobre del resultat del consell".

Montoro ha remarcat que cal el compromís de tothom en mirar de reconduir el dèficit de l'estat i ha retret que es culpin els governs de torn. El ministre, encara amb una clara al·lusió a Catalunya, ha assegurat que "els problemes no són el govern d'Espanya sinó la crisi econòmica, i no sortirem de la crisi si no se soluciona el dèficit", ha dit.

En aquestes afirmacions el ministre no només es referia a la díscola posició catalana sinó també a la d'Andalusia. I és que la ministra Carmen Martínez Arguyo s'ha aixecat a la meitat de la reunió i s'ha mostrat indignada amb l'enduriment de les obligacions sobre l'endeutament. Andalusia no troba just que hagin d'estrènyer's més el cinturó tot i tenir l'endeutament fins a tres punts per sota de la mitjana.

Els traus del cinturó

En la reunió d'aquest dimarts es discutia, sobretot, l'objectiu global d'endeutament màxim per a les comunitats autònomes, els traus que podran utilitzar les autonomies en el latent ajustament del cinturó. La xifra se situa al 16% del PIB per a 2012 i del 16 % per a 2013. El secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha explicat que per al 2015 l'objectiu global de deute queda en el 15,45 %.

A més, per primer cop, s'han establert objectius individualitzats per a cada autonomia, una novetat que, segons el ministre, s'ha adoptat dins de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i suposa "traduir" a les comunitats el seu objectiu individual de dèficit, introduir-los un sostre de deute i donar "seguretat" a l'evolució del deute del conjunt de les administracions públiques.

En el cas de Catalunya, el govern espanyol estableix per aquest any que l'endeutement català arribi al 22,8% del PIB, fins als 45.149 milions, i que, de cara al 2013, es pugui ampliar fins al 23,6%, un percentatge que representa 47.279 milions. Montoro ha recordat que per poder complir els sostres de dèficit que se'ls imposa, les comunitats poden recórrer al fons de liquiditat autonòmic o les diferents línies de l'ICO. 

A banda de l'oposició per absència de Catalunya i Andalusia, també les comunitats d'Astúries i de les Canàries han votat en contra dels requeriments del govern espanyol.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut