El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
Madrid

Montoro avança que el dèficit de l'Estat va situar-se en el 4% fins a final juny

El ministre d'Hisenda ha avançat la dada, que havia de fer-se pública aquest dimarts. Cristóbal Montoro ha assegurat que, descomptant les transferències pendents, el dèficit quedaria reduït el 2,5%. Això, junt amb les mesures aprovades al juliol, "garanteix la consecució del dèficit públic".

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha avançat que l'Estat ha acumulat fins al mes de juny un dèficit brut equivalent al 4% del PIB. Aquest percentatge significa un increment de poc més de mig punt percentuals respecte al dèficit registrat fins al maig. La xifra, segons ha detallat Montoro, estaria inflada perquè s'hi han de descomptar les transferències a altres administracions o la UE, que equivalen a uns 15.000 milions d'euros. Després d'aquestes operacions, el dèficit quedaria reduït al 2,5% del PIB en termes homogenis. El ministre ha assegurat que, després de les últimes mesures d'ajust adoptades el mes de juliol, es "garanteix la consecució del dèficit públic de l'administració de l'Estat per al 2012".

Les declaracions de Montoro contrasten amb les de la secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, que ha assegurat que, en termes de comptabilitat nacional, l'Estat s'hauria sobrepassat el límit previst per a enguany. Currás ha dit que l'objectiu de dèficit de l'Estat per al 2012 es mantindrà en el 3,5% del PIB i no s'elevarà fins al 4,5%, tot i que per al conjunt de les administracions públiques s'ha incrementat aquest límit del 5,3% al 6,3% del PIB aquest any després de la relaxació dels objectius permesa per la UE. "La relaxació fins a 6,3% del PIB s'aplicarà a Espanya com a Estat en el seu conjunt, sense que hi hagi relaxació en cap dels seus subsectors per tenir garantia d'absolut compliment amb Brussel·les".

Cristóbal Montoro ha fet aquestes declaracions a la Comissió Nacional de l'Administració Local. El ministre ha destacat que els ajuntaments s'han compromès amb els objectius de dèficit i deute per a 2013, que fixen un dèficit zero i un nivell d'endeutament del 3,8% del PIB per al pròxim any. Aquest compromís amb el dèficit és fonamental per acabar amb la recessió i permetre un adequat finançament, ha afegit. Hisenda ha insistit a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) de la necessitat de "seguir amb els seus esforços i amb el pla d'eliminació de les entitats públiques que no tenen cap sentit".

El president de la FEMP, Iñigo de la Serna, ha subratllat els esforços de les entitats locals per complir amb els objectius de dèficit i estabilitat pressupostària, i que s'han convertit en "l'única administració" que està fent front als objectius acordats. Segons ha reconegut, els objectius per als propers anys són "molt estrictes", però ha explicat que els ajuntaments seguiran per el mateix camí d'austeritat per fer-los realitat. "Estem compromesos amb la sostenibilitat de les nostres finances i també amb les finances del país", ha afirmat.

Pel que fa a les comunitats autònomes, que tenen un objectiu de dèficit del 1,5% el 2012, Montoro ha assegura que el govern espanyol hi està "a sobre perquè es tirin endavant les mesures, una per una".  El ministre ha advertit que, si cal, se les advertirà públicament.
Anar al contingut