Barcelona

Montilla tanca la composició del govern, que donarà a conèixer avui

El president electe de la Generalitat, José Montilla, ha explicat que ja té decidida la composició del seu govern, que es donarà a conèixer aquest dimarts. Montilla ha reconegut que hi ha alguns consellers que encara no saben que exerciran aquest càrrec. Montilla s'ha reunit dilluns a la tarda amb el futur vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, a la seu del PSC i amb el líder d'ICV, Joan Saura. Montilla també s'ha reunit amb el president extremeny, el socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra.

Actualitzat

José Montilla jurarà avui el càrrec de president de la Generalitat i anunciarà la composició del nou executiu. Fins dilluns a la nit han durat les converses amb els seus socis del govern d'entesa i sembla que Montilla no ha traslladat ni a Carod ni a Saura qui seran els futurs consellers socialistes. Montilla també ha rebut consellers en funcions, alguns dels quals encara no saben si continuaran i que esperen a dimarts, després de la presa de possessió de Montilla, per conèixer quin serà el seu futur. Montilla, Carod i Saura es tornaran a veure avui dimarts per tancar definitivament la composició del nou govern, que es coneixerà a través d'un comunicat a primera hora de la tarda.

A l'espera que es donin a conèixer els noms, a més de Carod-Rovira, com a vicepresident del govern, es dóna per segur que el número dos d'ERC, Joan Puigcercós, serà el nou conseller de Governació, i s'apunta que Josep Huguet, Joan Manel Tresseras i Carme Capdevila podrien ocupar les carteres d'Indústria, Cultura i Benestar, respectivament.

Pel que fa a ICV, el seu líder, Joan Saura, sumarà Interior a Relacions Institucionals, mentre que es dóna per segur que Francesc Baltasar continuarà a Medi Ambient i Habitatge.

El president electe ja ha explicat dilluns al matí que ja té tancades totes les conselleries, tot i que encara no ha comunicat a tots els nous consellers la seva designació. Montilla ha justificat aquesta discreció perquè no li agrada afavorir les especulacions.

Sobre possibles sorpreses en els nomenaments, s'ha limitat a dir que hi haurà continuïtat amb alguns canvis i que per a alguns hi haurà sorpreses, però no ha volgut donar cap nom.

Montilla ha destacat que manté una bona relació personal i política amb Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura, i ha afegit que està convençut que l'entesa durarà tota la legislatura "per les coincidències programàtiques, els objectius compartits, però també pel vessant personal".

El president electe s'ha compromès a "impulsar i dirigir" el procés de desplegament de l'Estatut i ha afegit que una de les primeres coses que farà serà posar en marxa les comissions bilaterals. En aquest sentit, ha dit que no hi haurà inconvenient a reunir-se amb José Luis Rodríguez Zapatero quan sigui necessari per avançar en l'aplicació de l'Estatut. Preguntat sobre la possibilitat de reclamar més poder en els pròxims quatre anys, ha assegurat que "del que es tracta és d'exercir-lo, i aquest govern l'exercirà".

Classes per millorar el català

En la mateixa entrevista, el president electe de la Generalitat ha anunciat que té previst rebre classes per millorar el seu català i ha admès que els que el critiquen pel seu nivell lingüístic "tenen part de raó". Montilla ha reconegut que escriu el català deficientment i que té previst posar-se mans a l'obra per millorar-lo.

Reunió amb Rodríguez Ibarra

Avui Montilla ha rebut la visita del president extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, amb qui s'ha reunit a la seu del PSC.

Ibarra, que, passades les eleccions, va defensar que era Artur Mas qui havia de governar, no ha volgut donar la seva opinió sobre el govern que presidirà Montilla. El dirigent socialista extremeny s'ha limitat a dir que un xarnego d'esquerres, en referència a Montilla, ha fet el que un nacionalista identitari com Mas no ha estat capaç de fer: formar govern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut