Barcelona

Montilla replica que altres autonomies en gasten més i en produeixen menys que Catalunya

El president de la Generalitat, José Montilla, ha tornat a apel·lar a la solidaritat entre territoris com a argument contra la ubicació d'un cementiri nuclear a Ascó. Montilla ha replicat al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que ha recordat que Catalunya consumeix més energia de la que produeix, que hi ha altres comunitats que en gasten tanta o més que Catalunya i que, en canvi, en produeixen menys. Després d'insistir que el seu govern rebutja que el cementiri vagi a Ascó, el president ha deixat la decisió final en mans de l'executiu espanyol. Ha estat durant la sessió de control al Parlament. La mateixa tarda, Montilla ha enviat a Sebastián una carta en què li exposa el seu rebuig a la candidatura d'Ascó.

Actualitzat
El president de la Generalitat ha proclamat el seu "respecte pel Parlament i les seves resolucions, per l'autonomia municipal i el paper dels càrrecs electes i també pel territori", així com pel "consens polític bàsic que hi ha d'haver al voltant d'un tema com aquest" i que ara no es dóna. D'aquesta manera ha explicat el seu rebuig a la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó, una opinió que, ha dit, comparteix el govern "sense voler criminalitzar ningú".

Montilla ha recorregut a la solidaritat energètica entre territoris. Ha admès que és cert el que ha dit el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que Catalunya gasta més energia de la que produeix, però ha afegit que hi ha llocs on el desequilibri encara és més gran, en una al·lusió a Madrid, sense citar la comunitat. "D'altres en produeixen encara menys i tenen un consum també molt elevat", ha dit, abans de demanar que es tingui en compte "el tema de l'equilibri territorial" a l'hora de decidir on s'instal·larà el magatzem.

El president també ha marcat distàncies amb ICV-EUiA i, adreçant-se a la portaveu parlamentària de la formació, Dolors Camats, ha afirmat: "Vostè i jo tenim coincidències i discrepàncies. Començarem per les últimes perquè vostè segurament és antinuclear i jo no, perquè jo crec que és necessari un magatzem a Espanya i vostè potser no". I ha subratllat que a Catalunya "ja tenim residus, a Ascó i Vandellòs, i en aquest tema evidentment qui hi té la competència és el govern espanyol, que ho ha de resoldre".

Carta de Montilla a Sebastián

Hores després de la sessió de control, fonts de Presidència han confirmat que José Montilla ja ha enviat al ministre Sebastián la carta en què detalla els arguments pels quals s'oposa a la ubicació del cementiri nuclear a Ascó. Al matí, el mateix Sebastián ha ironitzat sobre la carta i, en un to sorneguer, ha dit que l'estava esperant i que té "molt d'interès per llegir-la".
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut