Barcelona

Montilla refreda les expectatives sobre el traspàs de Rodalies

El president de la Generalitat, José Montilla, rebrà aquest dijous el ministre de Foment, José Blanco, amb l'objectiu de desencallar el traspàs de Rodalies al govern català. El mateix president, però, ha refredat les expectatives al voltant d'un possible acord immediat. En la sessió de control d'aquest dimecres, Montilla ha reconegut que el procés serà "molt complex" i que se n'haurà de pactar un calendari "precís". El president ha insistit que la Generalitat rebutjarà "un mal traspàs", que no vagi acompanyat del suport econòmic imprescindible.

Actualitzat
José Montilla i José Blanco s'entrevistaran a les 10 del matí al Palau de la Generalitat per parlar d'assumptes pendents, especialment del traspàs de la xarxa de Rodalies, però també del consorci que gestionarà l'aeroport del Prat. A més de Montilla i Blanco, hi haurà el conseller Joaquim Nadal i el secretari d'Estat de Planificació i Infraestructures, Víctor Morlán. 

Fa uns dies, en una visita també a la capital catalana, el ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, es mostrava optimista sobre l'evolució de les converses. Montilla, però, és prudent i la vigília de la reunió ha admès que la negociació és complicada. 

"No ens enganyem, aquest procés serà molt complex i necessitarà de molt treball rigorós i d'un calendari precís", ha afirmat el president català durant la sessió de control, aquest dimecres al Parlament. Montilla sí que confia que José Blanco estigui obert a escoltar les propostes de la Generalitat: "Esperem que la voluntat d'acord mostrada els últims dies pel nou ministre es vegi materialitzat en un acord sobre el qual des de fa temps que treballem."

En qualsevol cas, el president de la Generalitat ha advertit que no es conformarà amb un mal acord. "Un mal traspàs ja el tindríem, però no el volem", ha afirmat davant les preguntes de la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó. La dirigent republicana ha recordat que José Luis Rodríguez Zapatero es va comprometre a haver traspassat Rodalies l'1 de gener del 2008, fa gairebé un any i mig, i ha avisat que Blanco podria venir amb "fum a la cartera". Simó ha remarcat que el traspàs de Rodalies es demana no "per un caprici", sinó per la "necessitat de modernitzar el servei" després d'un "abandonament" que fa que en alguns trams es trigui més a fer el viatge que fa 50 anys. 

Retrets durs al PP

Durant la sessió de control, d'altra banda, Montillla ha retret amb duresa al PP que en certs moments hagi tingut una actitud negativa cap a Catalunya. El president del grup popular, Daniel Sirera, li ha demanat explicacions de per què dilluns passat va qualificar el PP d'"enemic de Catalunya", i el president ha matisat que respecta tant el PPC com els seus votants, però ha afegit que l'actitud de la formació ha estat qüestionable. Dit això, ha enumerat un reguitzell d'afirmacions de dirigents populars durant el procés de reforma de l'Estatut, "frases francament hostils".

"ETA es converteix en el tutor de la reforma de l'Estatut", d'Ángel Acebes; "L'Estatut és fruit de la treva d'ETA a Catalunya", de Jaime Mayor Oreja; "El nou Estatut està podrit fins a la medul·la i res no pot netejar-lo", d'Aleix Vidal-Quadras; "L'Estatut de Catalunya és un malson", de Mariano Rajoy; "L'Estatut obre la porta a la poligàmia", de la Fundació FAES, i "A Catalunya s'està fent amb el castellà el que en l'època de Franco es va fer amb el català", de Mariano Rajoy, són algunes de la frases que ha llegit Montilla.

Malgrat tot, amics

Al Parlament, però, no tot han estat moments de tensió. Dos diputats enfrontats -el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, i el diputat de CiU Josep Rull- han demostrat que la rivalitat política no està renyida amb la cordialitat. Rull va ser pare dimarts i Nadal, com a felicitació, li ha llegit fragments del poema "Triomf de la vida", inclòs en el llibre "Enigma", de Narcís Comadira. "El to aixecat i alguns adjectius usats al Parlament queden molt en segon pla davant el fet d'una nova vida", ha afirmat Nadal, davant el somriure de Rull.
Anar al contingut