Barcelona

Montilla rebutja la proposta de Mas d'impulsar una comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan

El president de la Generalitat, José Montilla, ha respost la carta que li va enviar el líder de CiU, Artur Mas, dimecres passat en què li demanava la creació d'una comissió parlamentària d'investigació sobre l'actuació del govern en l'incendi d'Horta de Sant Joan. A la missiva, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, Montilla ha rebutjat la demanda de Mas, i ha afirmat: "Ens trobem ara davant un procés judicial en curs. No crec necessària la creació d'una comissió d'investigació, però si el seu grup, utilitzant els mecanismes reglamentaris de control dels quals disposa, decideix que se'n creï una, el govern que presideixo estarà en permanent disposició per cooperar en les seves tasques".

Actualitzat
El president de CiU, Artur Mas, va enviar una carta al president de la Generalitat dimecres passat demanant-li que impulsés una comissió d'investigació parlamentària sobre l'actuació del govern en el foc d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat. Inicialment, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va atribuir l'incendi a un llamp tot i que, després de les recents detencions de dos joves arran d'una investigació judicial, la versió oficial ha donat un gir i tot fa indicar que el foc, que va provocar la mort de cinc bombers, va ser el resultat d'un presumpte foc intencionat.

En la resposta de Montilla a la carta de Mas, a la qual l'agència Efe ha tingut accés, el president de la Generalitat entén que el seu govern ha donat totes les explicacions que havia de donar al Parlament, on van comparèixer els consellers d'Interior, Joan Saura, i de Medi Ambient.

"Es va fer, en cada moment, tot el que calia fer per fer front al foc i per evitar mals majors. Desgraciadament, això no va ser suficient. Ara bé, cap actuació política o tècnica va causar, de forma directa o indirecta, el foc, i encara menys, la pèrdua de vides humanes. Insinuar-ho és intolerable", ha recordat Montilla a Mas.

Montilla ha assegurat també que no hi ha res que li interessi més que trobar la "veritat" del cas, "per respecte als que van perdre la vida complint la seva missió de servei públic; per respecte als ciutadans i viles afectades per l'incendi, i per respecte als valors i a la qualitat de la nostra vida política".

El president diu a la carta: "Hem actuat amb total transparència, responent sempre en funció de la informació que en cada moment hem tingut i s'ha pogut donar a conèixer en el marc de l'actual procés judicial", i comenta la seva convicció que "no hi ha nous elements" sobre el cas, "més enllà de la vostra legítima posició de crítica política per qüestionar les actuacions referides".

I afegeix: "Penso que la nostra responsabilitat ens obliga a actuar més enllà de les posicions polítiques que cadascun pugui representar. La crítica, com el poder, té límits". Montilla acaba la seva missiva comprometent-se que, si a partir de la instrucció judicial s'obren "nous interrogants que qüestionin l'actuació del govern", serà "el primer d'actuar en conseqüència".
Anar al contingut