Barcelona

Montilla promet un govern centrat en les polítiques socials i dóna la mà a l'oposició en qüestions de país

Ha començat al Parlament de Catalunya el debat d'investidura del 128è president de la Generalitat, el socialista José Montilla. Avui, només hi ha intervingut Montilla, que ha presentat el seu programa de govern, centrat en les polítiques socials i continuista amb la legislatura anterior. Montilla ha estès la mà a l'oposició per a les qüestions de país, ha elogiat Maragall i ha defensat la legitimitat del seu govern, que serà, ha dit, sòlid i estable. La resta de grups intervindran demà. Montilla serà investit amb els vots del seu partit i dels seus socis al govern d'entesa, ERC i ICV-EUiA.

Actualitzat

Elogi a Maragall

El president del Parlament ha obert la sessió amb unes paraules "d'agraïment i reconeixement" per a Pasqual Maragall, de qui ha dit que només el pas del temps permetrà comprovar fins on ha portat Catalunya la seva visió de futur. A continuació ha pres la paraula José Montilla, que ha presentat oficialment la seva candidatura amb il·lusió, "amb voluntat d'acord i diàleg, i convençut que la crispació no ha d'identificar el nostre país".

Dit això, Montilla ha elogiat l'encara president en funcions, de qui ha dit que és una persona "diferent, especial i única", que ha mirat lluny i ha "obert camins per avançar en el futur". Montilla ha dit que Maragall va canviar la forma d'entendre la política municipal quan es va convertir en l'alcalde de la proximitat, i que recentment, com a president de la Generalitat, ha canviat Catalunya. "Ha estat el president de l'alternança, de l'Estatut i de les polítiques socials". I fent servir les paraules de Maragall, quan va dir que les reformes encetades en la seva legislatura no tenen marxa enrere, Montilla ha assegurat que compta amb ell perquè l'acompanyi "en la nova etapa, de la qual sortirà una Catalunya més forta i plena d'èxits".

Un Estatut per millorar la vida dels catalans

Montilla ha defensat la legitimitat de la seva majoria parlamentària, que ha dit que serà "sòlida i estable", gràcies a l'acord amb ERC i ICV-EUiA, i que "portarà Catalunya a la primera línia de les democràcies a Europa". I la prioritat d'aquest govern serà "utilitzar l'Estatut per millorar les condicions de vida dels catalans". En aquest sentit, ha dit que tenim el millor Estatut de la història de Catalunya, amb més i millor autogovern, finançament i reconeixement de la identitat nacional. Ara, doncs, ha arribat el moment d'utilitzar-lo. "Vull una Catalunya que sigui referent, que faci realitat el somni d'un país d'homes i dones lliures, amb igualtat d'oportunitats". Amb aquestes paraules, Montilla ha situat les polítiques socials i el benestar de les persones com a prioritat del seu govern.

El candidat socialista s'ha compromès a fer bones polítiques àmpliament acordades. I dirigint-se als grups de l'oposició ha dit que comptarà amb ells en les grans qüestions de país. "Seré el president de tots els catalans i les catalanes. No confonc el país amb el partit ni el govern."

Em guanyaré l'autoritat moral per governar

Un cop exposades les línies del programa de govern, Montilla ha volgut acabar parlant del que serà el seu estil de governació. I ho ha fet citant Rumsfeld, que deia que "l'exercici de la presidència és més que un treball administratiu, és un joc de lideratge moral". Montilla prefereix parlar d'autoritat moral, i assegura que se la guanyarà per governar Catalunya complint les responsabilitats: "Assumiré la responsabilitat amb la consciència de ser dipositari d'un llegat al servei de Catalunya. Assumiré la responsabilitat amb el propòsit de guanyar l'autoritat moral per governar Catalunya (..) seran les accions les que ens hauran d'investir d'autoritat moral". I en aquesta línia, ha promès "treball rigorós, decisions enraonades, rendiment de comptes i confiança en la societat". Només així, ha dit, s'assoliran els objectius i es recuperarà la confiança social. I com a garantia d'aquest estil de govern ha ofert la seva trajectòria personal.

Montilla ha conclòs el discurs descrivint-se a si mateix personalment, per no deixar dubte que és com és: "Sóc discret, però transparent. No crido, però sé dirigir. No gesticulo, però sabré gestionar. No faig rialles però sóc feliç de poder servir el meu país. (...) Respecto i admiro l'experiència i la història però no visc condicionat pel passat."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut