Barcelona

Montilla no accepta obtenir el suport de Mas a canvi d'estudiar l'opció del Roine

La segona trobada de José Montilla i Artur Mas en només vuit dies per parlar de la sequera tampoc no ha servit per aconseguir la unitat entre govern i oposició sobre aquesta qüestió. El líder de CiU ha retret a Montilla la falta de diàleg amb les terres de l'Ebre i ha insistit a condicionar el seu suport al minitransvasament de l'Ebre a un compromís per estudiar la viabilitat de la seva proposta del Roine. Montilla ha descartat totalment tirar endavant l'"obra faraònica" del transvasament del Roine i ha dit que l'acord que assoliran aquesta tarda els governs central i català no representarà treure "ni una gota més" del riu Ebre.

Actualitzat

Una hora i mitja ha durat la trobada entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de Convergència i Unió, Artur Mas, sobre la sequera. Montilla ha explicat al líder de CiU com han anat les negociacions entre govern espanyol i Generalitat per fer arribar aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Artur Mas ha recordat que la federació ja va presentar ara fa sis anys el projecte de minitransvasament. Mas també ha reiterat a Montilla que qualsevol projecte de transvasament de xarxes requereix un gran esforç de diàleg amb el territori i, precisament, ha criticat que no s'hagi consensuat amb les terres de l'Ebre. El líder de Convergència i Unió, a més, ha tornat a condicionar el seu suport a fer arribar aigua de l'Ebre a Barcelona a un compromís ferm del govern per estudiar la viabilitat del transvasament del Roine.

Després de la reunió, la portaveu del govern, Aurora Masip, ha donat a entendre que el president català rebutja estudiar el transvasament del Roine com a moneda de canvi per arribar a un acord amb els convergents. Per Montilla, el transvasament del Roine és una "obra faraònica", inassumible i innecessària. Masip ha insistit que el govern segueix apostant per la política de dessalinitzadores -al maig estarà llesta la del Prat de Llobregat, se'n crearà una altra a Cunit i s'ampliarà la del riu Tordera-, d'estalvi d'aigua i de reutilitzar aqüífers i pous, amb la qual cosa confia aportar els anys vinents uns 200 hectòmetres cúbics a la conca del Ter-Llobregat, "el mateix -segons Masip- que si es transvasés el Roine".

La reunió entre el president de la Generalitat i el cap de l'oposició es fa hores abans que els governs català i espanyol es reuneixin per tancar, precisament, aquest acord que permetrà l'allargament cap al nord del minitransvasament de l'Ebre. Una solució que aprofitarà l'aigua sobrant dels regants de l'Ebre que torna a Tarragona i que arribarà a través de seixanta quilòmetres de canonada nous. Les obres costaran prop de 150 milions d'euros i tardaran sis mesos a estar enllestides.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut