Barcelona

Montilla nega que el govern estigui en crisi i l'oposició alerta del risc d'una paràlisi dels grans temes de país

El president de la Generalitat, José Montilla, ha garantit l'estabilitat del govern en una compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament per explicar el canvi de conseller al Departament de Governació. Arran de la incertesa que ha generat la crisi d'Esquerra Republicana, el president ha reiterat que no hi ha cap crisi i que el conseller Jordi Ausàs l'ha nomenat ell. CiU, PP i el Grup Mixt, en canvi, han posat en dubte l'autoritat de Montilla després de la dimissió de Joan Puigcercós i s'han preguntat què passarà amb els grans temes de país, com per exemple el Quart Cinturó. Per la seva banda, ERC ha reiterat el compromís amb el govern i ha afirmat que el partit es reforçarà per, així, reforçar el govern.

Actualitzat

Després de l'acte de possessió d'aquest dimecres del nou conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, en substitució de Joan Puigcercós, el president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat davant de la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament el relleu, un relleu que segons ell no obre cap crisi i que s'ha fet de manera ràpida per garantir que no afectaria l'activitat de l'executiu.

Montilla ha descartat la convocatòria d'eleccions anticipades ja que, ha afirmat, està "en condicions de garantir" -perquè la direcció d'Esquerra l'hi ha deixat clar-, que el compromís de les forces que conformen el govern segueix inalterable, i ha reiterat que respecta la decisió de Puigcercós de plegar per dedicar-se al partit, tot i que la porta a terme una mica a contracor per la feina destacable que l'exconseller ha portat a terme al departament.

Aquestes tesis les han defensades els socis del PSC al govern català, ERC i ICV, per qui el relleu ha estat impecable, cosa que demostra que el full de ruta de l'executiu no es veurà afectat pel canvi. La portaveu del grup d'Esquerra, a més, ha volgut reiterar el compromís del seu grup amb el govern, un compromís que ha afirmat que perdurà fins al final de la legislatura, i sobre el congrés que ERC celebrarà abans de l'estiu ha assegurat que "reforçarà el partit", ha dit, "per reforçar el govern".

Pels grups que estan a l'oposició, en canvi, la dimissió de Joan Puigcercós i l'avançament del congrés d'Esquerra evidencien que el govern d'estesa està en crisi. En nom del grup de CiU, Oriol Pujol ha posat en qüestió l'autoritat del president dins del govern, després de la dimissió de Puigcercós, ja que "li han canviat un comandant per un caporal", i ha assegurat que augmenta la feblesa del govern. També des de CiU, Artur Mas li ha preguntat quines garanties té que els grans temes de país no quedaran encallats.

Per la seva banda, des del Partit Popular, han qualificat els republicans d'"irresponsables" i han preguntat a Montilla si el seu interlocutor d'ERC com a soci de govern és Carod-Rovira o és Puigcercós. El president del PPC, Daniel Sirera, a més, ha afirmat que Montilla està "més sol" que abans del 9 de març i li ha exigit que faci de president de "tots i no només dels seus".

Des del Grup Mixt, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha reiterat que el govern torna a estar paralitzat per la crisi d'ERC i ha preguntat a Montilla si té pensada una solució en el cas que els republicans es replantegin els grans temes de país en el seu congrés.

En el torn de rèpliques, José Montilla ha defensat les qualitats i aptituds d'Ausàs com a conseller en resposta a les acusacions de CiU que és un "caporal", i ha acusat la federació nacionalista d'haver posat sempre en dubte la legitimitat d'aquest govern i de considerar-los "okupes". A les acusacions de crisi i falta de cohesió, Montilla ha replicat a Mas que "segurament la crisi la tenen vostès i no poca", i els ha acusat de confondre poder amb país.

Mas veu "formes dictatorials" en la política de l'aigua

Abans d'anar al Parlament, el president de CiU ha parlat a Catalunya Ràdio, on ha considerat que el govern fa servir "formes dictatorials" per "transvasar d'amagat" aigua del riu Segre cap a l'àrea de Barcelona. "El que és escandalós és que estiguin dient, amb una demagògia tremenda, que no es faran transvasaments i en canvi n'estiguin planificant un", ha afirmat Mas, que ha fegit que "si ara treuen aigua del Segre, que és un afluent de l'Ebre, significa que era mentida això que no traurien ni una gota de l'Ebre".

Respecte dels possibles pactes amb el PSOE al Congrés, Mas ha admès que hi hagut contactes preliminars però ha remarcat que, de moment, "no hi ha res en ferm" i ha advertit que el PSC intentarà evitar que CiU tingui un paper rellevant a Madrid.

Anar al contingut