Barcelona

Montilla i Hereu exigiran a Red Eléctrica i Endesa que prenguin mesures perquè no es repeteixi l'apagada

El president de la Generalitat, José Montilla; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el president de Red Eléctrica de España, Luis Atienza, i el conseller delegat d'Endesa, Rafael Miranda, es reuniran divendres per analitzar l'apagada que ha deixat desenes de milers de barcelonins sense subministrament elèctric durant dies. El president Montilla els traslladarà fins a quin punt" és "inacceptable" l'apagada de dilluns. L'alcalde també ha dit que hi ha hagut desbordament i falta d'informació en la crisi per l'apagada elèctrica. L'Ajuntament de Barcelona urgirà la revisió dels convenis establerts amb les companyies elèctriques. Vol que s'accelerin les inversions en infraestructures i estudia la possibilitat de personar-se com a part afectada en els expedients oberts per l'apagada que afecta la ciutat des del dia 23.

Actualitzat

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, que també participarà a la reunió de divendres al Palau de la Generalitat, ha explicat que la Generalitat i l'Ajuntament reclamaran a REE i Endesa que prenguin totes les mesures necessàries perquè no torni a passar un incident similar. Castells ha explicat que els expressaran "fins a quin punt ens sembla inacceptable el que ha passat".

L'alcalde Jordi Hereu ha assenyalat que els convenis actuals "marquen uns terminis que crec que hem de retallar". Hereu ha afegit que cal dissenyar un sistema en forma de malla que garanteixi "circuïts alternatius" per al subministrament de l'energia. Jordi Hereu ha assegurat que "a la ciutat de Barcelona hi ha determinades infraestructures que han de posar-se d'acord amb la realitat actual d'una ciutat que creix i es projecta", per tant cal "una inversió important".

L'alcalde considera que hi ha hagut desbordament i falta d'informació en tota la crisi provocada pel tall de llum a Barcelona. Hereu ha dit que l'Ajuntament no descarta personar-se en la causa contra la companyia elèctrica. Aquestes seran qüestions que Jordi Hereu i el president Montilla traslladaran divendres en una reunió amb representants d'Endesa i Red Eléctrica.

L'alcalde exigirà a les companyies elèctriques un pla de xoc d'inversions per millorar la xarxa elèctrica de la ciutat i de l'àrea metropolitana. Hereu també s'ha mostrat convençut que caldrà revisar el conveni subscrit fa un parell d'anys entre l'Ajuntament i la companyia Fecsa-Endesa. El conveni preveia la construcció de 9 subestacions a la ciutat fins al 2015, però actualment només en funcionen 3. Hereu ha reconegut que construir instal·lacions elèctriques dintre la ciutat no és fàcil.

Precisament el cap de l'oposició municipal, Xavier Trias, ha criticat l'actuació del govern municipal en la gestió de la crisi, en considerar que "no hi ha hagut capacitat forta de pressionar les elèctriques". Pel portaveu de CiU, la situació que ha viscut la ciutat és "incomprensible" i ha assegurat que, després d'aquests fets, "avui no ens donarien els Jocs Olímpics".

Demà es reunirà una comissió extraordinària al consistori, que aplegarà en una sessió conjunta la comissió de Seguretat i Mobilitat i la de Sostenibilitat, Serveis Urbans i Medi Ambient.

Reunió entre administracions i companyies

La reunió de demà a la Generalitat serà la primera trobada entre les administracions i les companyies elèctriques després de la caiguda, dilluns passat, d'un cable de tensió sobre la subestació de Collblanc que va provocar una apagada que va afectar inicialment més de 300.000 clients.

L'entrevista està prevista a les 11.00 al Palau de la Generalitat. Per part de Red Eléctrica de España hi assistirà el seu president, Luis Atienza. Per part d'Endesa no hi anirà el seu màxim responsable, Manuel Pizarro, sinó el seu conseller delegat, Rafael Miranda.

A la reunió també hi aniran el president de la Generalitat, l'alcalde de Barcelona i altres membres del govern català, com el conseller d'Interior, Joan Saura, i el d'Economia, Antoni Castells.

La trobada té per objectiu analitzar amb detall la situació de la xarxa elèctrica i les causes de l'apagada.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut