José Montilla, als passadissos del Parlament (ACN / Marta Sierra)
José Montilla, als passadissos del Parlament (ACN / Marta Sierra)

Montilla haurà de comparèixer al Parlament per explicar el seu fitxatge per Enagás

Els comuns demanen prohibir que els expresidents de la Generalitat utilitzin "portes giratòries"

Actualitzat

L'expresident de la Generalitat José Montilla haurà de comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre el seu fitxatge per l'empresa Enagás i l'ús de l'oficina d'expresident. Ciutadans, Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP han demanat formalment que Montilla respongui davant la comissió d'afers institucionals de la cambra i Catalunya en Comú-Podem i el PP, que no ho han demanat, hi votaran a favor.

Si no es tracta d'una comissió d'investigació, no és obligatori comparèixer al Parlament. Des de l'oficina de Montilla, però, s'assenyala que sempre que el Parlament l'ha requerit hi ha anat.

Davant les informacions que apuntaven que treballaria per a Enagás des de la seva oficina d'expresident, Montilla assegura que mai ha utilitzat ni utilitzarà mitjans ni espais públics per a activitats privades i acusa de "mentir" els que diguin el contrari:

 

 

El 127è president de la Generalitat ha renunciat al sou d'expresident, però els comuns i Ciutadans li reclamen que també renunciï a l'oficina.

 

Artur Mas, durant un acte a Banyoles durant la campanya de les últimes municipals
Artur Mas, en un acte a Banyoles durant la campanya de les últimes municipals (ACN / Gerard Vilà)

 

Només Artur Mas té sou i despatx d'expresident

Segons la llei 6/2003 de l'estatut dels expresidents de la Generalitat, les persones que han exèrcit el càrrec de president o presidenta de la Generalitat tenen dret a una assignació mensual equivalent al 80% del sou de president durant la meitat del temps que han estat en el càrrec. Quan arriben als 65 anys, poden rebre una pensió de jubilació vitalícia corresponent al 60% del sou mensual de president, incompatible amb l'assignació anterior.

A més, el govern facilita als expresidents els mitjans per mantenir una oficina d'expresident, amb una dotació pressupostària assignada.

 

Carles Puigdemont, a Perpinyà el 29 de febrer passat
Carles Puigdemont, a Perpinyà el 29 de febrer passat (ACN / Eli Don)

 

A hores d'ara, després de la renúncia de Montilla, només el seu successor al Palau de la Generalitat, Artur Mas, cobra el sou estipulat per llei i té despatx d'expresident.

Carles Puigdemont, que va prendre el relleu de Mas, va renunciar al sou però sí que té una oficina.

Pel que fa al primer president de la Generalitat des de la recuperació de la democràcia, Jordi Pujol, va renunciar al sou i l'oficina per la polèmica per la deixa del seu pare ocultada a Andorra.

 

Jordi Pujol, sortint del tanatori de Les Corts el dia del comiat de Montserrat Caballé
Jordi Pujol, sortint del tanatori de les Corts el dia del comiat a Montserrat Caballé (ACN / Carola López)

 

Per la seva banda, Pasqual Maragall manté una estructura mínima de personal per motius de salut.

 

Pasqual Maragall, arribant amb Diana Garrigosa a la presa de possessió del govern Torra
Pasqual Maragall, arribant amb Diana Garrigosa a la presa de possessió del govern Torra (ACN / Marc Rovira)

 

Els comuns volen prohibir les portes giratòries

El grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem ha registrat una iniciativa legislativa per prohibir les anomenades "portes giratòries" per als expresidents de la Generalitat.

Si s'aprovés, aquells polítics que han presidit la Generalitat no podrien entrar a formar part de consells d'administració de les grans empreses. En concret, els comuns volen impedir que els expresidents entrin en consells d'administració "d'empreses de l'àmbit públic o privat que cotitzen a la borsa o empreses que facturen més de 50 milions d'euros", que creuen que són "les que tenen més poder econòmic i capacitat d'influència política".

Segons la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, cal establir un sistema d'incompatibilitats "més estricte" que s'adeqüi més "a l'exigència ètica" de la societat catalana:

"Les portes giratòries no són il·legals, però representen un atac contra la democràcia"

La confluència catalana també proposa que els exmandataris hagin de renunciar a la seva oficina d'expresident si entren en un consell d'administració o volen exercir qualsevol activitat en l'àmbit privat.

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut