Barcelona

Montilla es mostra satisfet per l'acord de nou finançament i assegura que "farà gran Catalunya"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha valorat de manera molt positiva l'acord a què s'ha arribat per aconseguir un nou finançament. En un discurs que escenifica el final d'un cicle negociador que ha durat onze mesos, Montilla ha qualificat el nou model com un èxit de país i convida els catalans a fer-lo seu. Assegura que les xifres que s'han assolit compleixen plenament amb l'Estatut i que "faran gran Catalunya". El president català, pletòric, ha elogiat els negociadors catalans, el compromís del govern d'entesa i la voluntat d'acord de l'estat espanyol. Montilla també ha recordat els que han atiat la confrontació entre els "pobles d'Espanya".

Actualitzat
Un acord històric i que farà gran Catalunya. Aquesta és la valoració del president català del nou acord de finançament. José Montilla ha comparegut per donar el seu parer sobre un anunci que feia onze mesos que s'esperava, des del 9 d'agost del 2008, data màxima que fixava l'Estatut.

En una breu declaració amb to solemne per tancar un cicle complicat de les relacions entre Catalunya i l'Estat, Montilla ha volgut destacar que s'ha aconseguit un gran acord de finançament, que garantirà alhora la solidaritat i la justícia. De fet, Montilla assegura que el nou model és "la victòria de la justícia" i també de la força, el rigor i l'ambició amb què, segons ell, s'ha negociat amb Madrid.

Montilla, que ha intervingut després de parlar per telèfon amb els màxims dirigents dels partits catalans, ha demanat disculpes als ciutadans pel "soroll" i el termini tan "llarg" per segellar el pacte. El president de la Generalitat ho ha justificat assegurant que arribar a una xifra és senzill, però canviar tot un model és complicat. Per això, s'ha mostrat satisfet del camí fet i ha tingut paraules d'elogi per al conseller d'Economia, Antoni Castells, de qui ha dit que ha dirigit "un procés negociador llarg i complex", i el seu equip.

Montilla ha estès aquests elogis als responsables de les forces polítiques del govern: PSC, Iniciativa i ERC, a qui ha volgut destacar en particular en aquesta part final de la negociació. Montilla també ha agraït el suport de la societat civil i la seva "exigència, crítica constructiva, aportacions i suport". Finalment, ha reconegut al govern d'Espanya que ha complert els compromisos bilaterals amb Catalunya.

Pel que fa a l'acord, Montilla no s'ha mullat sobre xifres ni terminis, però ha deixat clar que compleix escrupolosament el que estableix l'Estatut. Aquesta postura xoca amb la del principal partit de l'oposició, CiU. Tot i això, el president català assegura que el pacte no és la victòria "d'uns sobre altres" i que en cap cas s'ha d'entendre així, sinó que s'ha de veure com un gran acord per a Catalunya. A més, assegura que ara cal mirar endavant i destinar els esforços per garantir la cohesió social, lluitar contra la crisi i encarar els reptes de la Catalunya del segle XXI.

José Montilla també ha tingut un record per a aquells que, segons ha dit, han atiat la confrontació entre els "pobles d'Espanya" i ha apel·lat a la història perquè els jutgi i els posi en el seu lloc.
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut