Parlament de Catalunya

Montilla diu que està "més cabrejat" que molts dels que es manifestaran dissabte

Agra picabaralla entre el president de la Generalitat i el cap de l'oposició en la sessió de control al Parlament. José Montilla ha acusat Artur Mas de "demagog" per haver promogut la manifestació de dissabte pel dret a decidir sobre les infraestructures quan, segons ell, és "coresponsable" del problema, juntament amb el PP. Sobre la manifestació de dissabte a què assistiran CiU, ERC i ICV, Montilla ha apuntat que "potser" ell està "més cabrejat que alguns" dels que es manifestaran dissabte.

Actualitzat

La votació al Congrés contra la ministra Álvarez ha marcat la sessió de control d'aquest dimecres al Parlament. Mas i Montilla han mantingut una picabaralla amb la manifestació de dissabte com a teló de fons. El president de la Generalitat ha dit a Mas que tenia "tot el dret a anar a la manifestació", però que aniria "a protestar per un problema del qual són responsables, perquè això de les infraestructures no s'ha espatllat en tres dies".

Mas ha respost el president de la Generalitat reconeixent que si d'alguna cosa era responsable CiU era "de totes les inversions que s'estan fent a Catalunya", ja que "totes porten el segell de CiU, cap del seu partit". Mas ha recordat que, amb els vots dels diputats del PSC al Congrés "n'hi havia prou" perquè prosperés la moció de reprovació a la ministra de Foment i, després que Montilla recordés la crisi del "Prestige", li ha demanat que "parli del seu país i defensi el seu país, que és Catalunya".

Crítiques als vots del PNB

Esquerra i Iniciativa han aprofitat el vot de PNB i BNG en contra de la reprovació de la ministra de Foment per burlar-se de la poca "solidaritat" que han demostrat els nacionalistes bascos i gallecs amb els seus aliats de CiU. El portaveu republicà, Joan Ridao, ha lamentat "moltíssim" que nacionalistes bascos i gallecs no recolzessin la petició de dimissió, situació que, segons el seu parer, demostra que Galeuscat, l'aliança nacionalista que formen CiU, PNB i BNG, "és poca cosa més que un club per fer mariscades o arrossos". "CiU no ha aconseguit ni que això sigui una societat d'auxilis mutus entre bascos, catalans i gallecs. Haurien de replantejar-se obertament quin sentit i funció té", ha afegit.

D'altra banda, el portaveu parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, també ha furgat en el comportament de PNB i BNG: "El concepte de solidaritat d'aquests aliats de CiU acaba en el que a ells els interessa, que en aquest cas són inversions a les seves comunitats autònomes." "CiU hauria de donar explicacions sobre per què en una votació tan significativa els seus aliats al Congrés han votat en contra del que havia demanat el Parlament", ha remarcat Bosch, que ha recordat que PNB i BNG "acostumen a dir que cal respectar el dret a decidir" de la cambra catalana.

També el PPC ha criticat CiU, lamentant la "insolidaritat" del PNB amb Catalunya. La portaveu del PPC al Parlament, Carina Mejías, ha preguntat a la federació quines gestions ha fet amb els seus socis a Galeuscat per intentar que donessin suport a la moció. Mejías també ha denunciat una suposada "compra de vots" per part del PSOE per evitar que el Congrés demanés la dimissió d'Álvarez.

CiU exculpa PNB i BNG i assenyala el PSC

El secretari general adjunt de CDC i diputat de CiU al Parlament català, Felip Puig, ha justificat la decisió de PNB i BNG, però ha carregat contra la "traïció" del PSC a Catalunya. Puig, coordinador de Convergència a l'aliança Galeuscat, ha contestat les crítiques d'ERC i ICV-EUiA per l'actuació d'ahir de nacionalistes bascos i gallecs. "Ens hauria agradat que els nostres socis haguessin donat suport a les peticions que des de Catalunya es van plantejar perquè cessés la ministra de Foment, però que ningú no esperi que Galeuscat compensarà la traïció dels diputats socialistes de Catalunya", ha afirmat Puig.

"Si, amb la votació, el PNB va obtenir compensacions pressupostàries i millores per als pressupostos dels ciutadans bascos, han fet bé o no per al País Basc? Si el BNG i el PNB han obtingut en les negociacions pressupostàries més recursos per als seus respectius països, quants milions d'euros van aconseguir ahir els diputats del PSC per millorar la situació dels pressupostos per a Catalunya?", s'ha preguntat Puig.

Segons Puig, "els diputats del PSC només defensen a Madrid els interessos del PSOE, abans que els interessos de Catalunya". Sobre ERC i ICV, que han criticat CiU per no haver aconseguit que els seus aliats bascos i gallecs votessin a favor de la reprovació de la ministra de Foment, Puig també ha preguntat "per què es preocupen pels socis de CiU a Galeuscat i no es pregunten pels seus socis de govern a Catalunya?".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut