Barcelona

Montilla diu que el PSC exigirà a Zapatero que compleixi les seves promeses

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que el PSC utilitzarà els 25 diputats que ha donat al PSOE per exigir el compliment dels "compromisos electorals", bàsicament, "el desenvolupament de l'Estatut i un nou sistema de finançament". Sobre la sortida del Joan Puigcercós del govern, Montilla ha assegurat que és "una conseqüència puntual de les eleccions" i no afectarà l'estabilitat de l'executiu. Davant la possibilitat que Puigcercós substitueixi Carod al capdavant d'ERC i, de retruc, a la vicerpresidència, Montilla ha dit que hi ha "un acord subscrit pel que fa referència al contingut i al pla d'acció del govern i sobre les responsabilitats". No em toca a mi ficar-me en qüestions internes d'ERC", ha afegit el president.

Actualitzat
Els bons resultats semblen evidenciar que la "crisi de Rodalies" no hauria passat factura als socialistes catalans. Montilla ha afirmat que "si la realitat del país hagués estat la que molts descrivien, no hauríem aconseguit ni 5 diputats".

El president de la Generalitat també ha parlat sobre la polèmica de l'ús del català a Catalunya i la multa, feta pública pel PP, a un comerciant per retolar en castellà. José Montilla ha destacat que a Catalunya "les multes, que són poques, no són per retolar en castellà, sinó per no fer-ho en català. Ningú no ha obligat a "El Corte Inglés" dir-de "El Tall Anglès", ha explicat com a exemple. Sobre l'estratègia dels populars ha dit que "si insisteixen a confrontar territoris, no guanyaran les eleccions".

Possibles pactes

Després de les eleccions, ara s'obre un període de travesses, trucades i negociacions dels diferents grups. El president de la Generalitat ha remarcat que els 25 escons aconseguits diumenge passat són del PSC i que, per tant, els socialistes catalans els faran servir a favor dels interessos de Catalunya.

Una de les possibilitats és que el PSOE, amb els seus 169 diputats, pacti amb CiU que en té 11. Això podria fer que la federació nacionalista agafés un paper protagonista en les negociacions entre Madrid i Barcelona. Montilla ha dit que això "no el preocupa". "CiU és el primer partit de l'oposició aquí i té un paper rellevant a Madrid. Els socialistes tenen obligació de buscar els suports necessaris per la investidura", ha aclarit Montilla. El cap de l'executiu català ha afegit però, que el govern de la Generlaitat és qui negocia en nom de Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut