Sant Joan Despí

Montilla descarta pactar amb CiU i es mostra convençut que les enquestes s'equivoquen

El presidenciable del PSC a les eleccions catalanes de l'1 de novembre, José Montilla, ha passat pel plató de "La nit al dia", de TV3, en el cicle d'entrevistes als candidats que s'hi fa aquesta setmana. Montilla ha insistit a destacar les seves "propostes socials" i a advertir que només pactarà amb qui garanteixi que es complirà el seu projecte. Amb aquesta condició descarta la sociovergència, però no fer una majoria d'esquerres. Aquesta opció tampoc no és prioritària per a Montilla, que es veu president de la Generalitat gràcies a haver guanyat en vots i en escons, malgrat que les enquestes pronostiquin el contrari.

Actualitzat
En el cas que el Partit dels Socialistes de Catalunya no s'imposi a les urnes, el seu candidat no ha aclarit el que li demana el seu màxim contrincant: quin serà el següent moviment. José Montilla no ha assegurat respectar el guanyador a les urnes sinó "respectar les lleis". Amb això deixava la porta oberta a treballar per aconseguir un pacte amb altres forces polítiques per presidir un govern de coalició. Ara bé, si es fa un nou tripartit, ja ha dit que caldrà respectar el projecte del PSC. Això vol dir, segons ha advertit, assumir que cal impulsar la línia de Molt Alta Tensió o el Quart Cinturó perquè amb aquestes infraestructures "ens hi juguem el futur".

Aquestes són les condicions per pactar amb l'esquerra. Les condicions per pactar amb CiU, en canvi, no existeixen perquè els projectes d'uns i d'altres "no es complementen sinó que competeixen", per això, ha dit Montilla, la sociovergència "és impossible". Montilla ha destacat que el seu programa és molt més realista que el que proposa el candidat de CiU, Artur Mas, perquè "les nostres propostes de llibres de text, o audífons i ulleres gratuïts es poden pagar". Montilla ha retret a Mas que prometi baixades d'impostos i, al mateix temps, xecs per a tot. El socialista ho suspèn simplement perquè "això no quadra". Una frase, que li ha servit per recordar que CiU podria tornar a "buidar la caixa com va fer en l'últim govern" per no saber gestionar i malgastar.

Les propostes de Montilla

A banda de carregar contra el seu predecessor a la butaca de "La nit al dia", Montilla no ha deixat de remarcar les propostes que presenta i que pretén impulsar en solitari. I és que el candidat socialista, malgrat que les enquestes li vaticinen un resultat més aviat galdós, està convençut que guanyarà les eleccions. En aquest sentit, ha advertit que no es creu les enquestes, perquè, com ha passat a Àustria, finalment els socialdemòcrates han guanyat contra pronòstic.

Situats doncs en l'escenari que preveu José Montilla, com a president pretén continuar el model iniciat pel tripartit perquè té "forta incidència social". Així promet més habitatge protegit, més ajudes per a la rehabilitació i ampliar la llei de barris. Això pel que fa a les polítiques d'habitatge. En infraestructures, per exemple, aposta per fer créixer tant el port, com l'aeroport. Aquest, a partir de la gestió d'un consorci mixt entre sector públic i privat. En immigració, ha apostat per fer efectiva la contractació en origen i portar immigrants regularitzats que "calen encara per a la nostra economia".

Dos cara a cara i un debat a cinc

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Montilla ha insistit -com ja va fer també a TV3- a mantenir un debat cara a cara amb el presidenciable de CiU, Artur Mas, televisat per a tot Espanya i ha avançat que només "depèn d'ells" que es faci. La idea de Montilla és fer un debat en una cadena de televisió estatal i en castellà, i un altre en una cadena de televisió privada de Catalunya. Finalment, vol un debat a cinc a Televisió de Catalunya.
Anar al contingut