Barcelona

Montilla demana als empresaris que sacrifiquin l'afany de beneficis

Davant d'una audiència plena d'empresaris i financers -més de mig miler-, el president de la Generalitat ha advertit que en època de crisi cal sacrificar l'afany de beneficis del sector empresarial. Durant la conferència, organitzada pel Cercle Financer de La Caixa, José Montilla ha avisat que caldrà treballar més "però no necessàriament per guanyar-hi més". Montilla ha apel·lat a la "responsabilitat col·lectiva" perquè tothom faci esforços per mantenir l'economia. Segons el president, la fórmula per superar la crisi passa pel "realisme, fermesa i esperit de treball", unes qualitats que haurien de tenir tant l'administració com els agents econòmics, "i la ciutadania en el seu conjunt".

Actualitzat
En una conferència titulada "Catalunya, política i economia avui", José Montilla ha reclamat al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que abordi reformes estructurals de quatre sectors per sortir de la crisi reforçats.

Segons el president de la Generalitat, s'haurien de reformar el mercat de treball –però sense abaratir l'acomiadament–, l'educació, el mercat de l'habitatge i els sectors regulats, com ara els serveis, el comerç, el transport de mercaderies i el mercat energètic. Montilla ha considerat "necessàries i urgents" les reformes, i ha advertit que "com més triguem a posar-nos en matèria, més trigarem a veure'n els resultats".

Sense aquestes mesures, ha continuat Montilla, "la crisi passarà, però no es resoldrà el problema de la competitivitat" de l'economia catalana i espanyola. El president català també ha rebutjat de ple "la deriva cap a una fase proteccionista" catalana o espanyola.

Increment "poc justificable" del sou dels funcionaris


En preguntar-li per l'increment del salari dels funcionaris de la Generalitat, que està previst que serà del 3,5%, Montilla ha assegurat que "tenen el lloc de treball garantit i, a més, en aquest context, una pujada garantida és poc justificable". El president català ha posat en dubte aquest pujada salarial pel 2010, que es començarà a negociar al maig. D'aquesta manera ha contestat a la crítica d'una representant de l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya, Cristina Rovira, que ha criticat Montilla per parlar de "sacrificis" quan el sou del funcionaris puja per sobre de la inflació.
Anar al contingut