Saragossa

Montilla defensa davant del PSOE un federalisme basat en la "cooperació voluntària"

El PSC renova la seva aposta pel federalisme. El primer secretari del partit, José Montilla, ha defensat davant els companys del PSOE la necessitat d'avançar cap a una "cultura federal basada en la cooperació voluntària". Ho ha dit en la clausura de la convenció autonòmica del partit. Montilla reclama així la necessitat de sumar esforços entre administracions en temps de crisi econòmica, però sense retallada de competències. Aquest discurs coincideix amb el que va far dissabte el també socialista català, Joaquim Nadal, i va en la línia del que proposa el PSOE per reformar el "cafè per a tothom" autonòmic. Tot i això, el partit no aclareix què vol dir "cooperació voluntària" ni fins on ha d'arribar aquesta voluntarietat.

Actualitzat
L'expresident de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, aposta per conformar una cultura federal basada en la "cooperació horitzontal voluntària". Aquesta expressió neix de la reforma que el PSOE vol fer del model autonòmic.

El nou "cafè per a tothom" aposta per millorar les relacions i l'eficàcia i per no retallar competències. Montilla veu amb bons ulls el canvi i reivindica una "cultura federal". En declaracions als periodistes abans de participar en la clausura de la convenció autonòmica del PSOE, Montilla ha contraposat aquest model al projecte del PP, on, diu, hi ha "recels" envers les comunitats.

El dirigent socialista considera necessari "defensar aquests trenta anys de construcció de l'estat autonòmic a Espanya, valorar positivament els avenços dels últims anys i continuar esforçant-nos en l'autogovern de les comunitats". Tot i això entén que "cal sumar els esforços necessaris ara mateix que han d'unir totes les administracions i governs locals, autonòmics i el de l'Estat davant de la crisi econòmica".

Amb les receptes de Mas "estaríem pitjor"

L'expresident de la Generalitat també ha parlat de política catalana. En concret, d'economia. Montilla ha assegurat que amb les receptes d'Artur Mas les finances catalanes estarien "pitjor" que les que ha heretat del tripartit.

Després que Mas ha criticat la política econòmica del seu predecessor, Montilla ha assegurat: "Si haguéssim fet cas de les seves propostes durant aquests últims quatre anys, tindríem menys diners, menys ingressos i més despesa consolidada". Per això, el dirigent socialista ha demanat que es repassin les hemeroteques amb les intervencions del líder de CiU al Parlament. Assegura que només s'hi trobaran "baixades d'impostos, ingressar menys i gastar més".

Finalment, Montilla ha evitat pronunciar-se sobre la continuïtat de José Luis Rodríguez Zapatero. Assegura que "el que hagi decidit el president del govern ho comunicarà quan ho cregui pertinent, és ell qui ho ha d'administrar".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut