Barcelona

Montilla avisa que no donarà suport a iniciatives unilaterals que posi en dificultats les relacions entre el PSC i el PSOE

El president de la Generalitat, José Montilla, ha tornat a demanar aquest dimecres la renovació del Tribunal Constitucional (TC). Ho ha fet per quarta vegada en públic en menys d'una setmana i després que diferents dirigents del PSOE i del PP hagin rebutjat renovar-lo. Montilla creu que el reemplaçament dels membres del TC que tenen el seu mandat caducat és imprescindible perquè, ha dit, "l'àrbitre ha de tenir la llicència en regla i no pot ser sospitós d'estar venut a un dels equips" en referència al PP. CiU, ICV i ERC també s'han mostrat a favor de renovar el TC i CiU presentarà una proposta de llei al Congrés que Montilla ja ha avisat que els diputats catalans del PSC no votaran a favor si no s'ha pactat amb el PSOE i altres forces catalanes.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, no descarta que el PSC s'afegeixi a un front català a Madrid per defensar la renovació del Tribunal Constitucional, malgrat que ja ha avisat que no donarà suport a cap iniciativa unilateral que pretengui posar en dificultats les relacions entre el PSC i el PSOE. Ha estat la resposta del president català al líder de CiU, Artur Mas, que en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" anunciava que presentarien una proposició al Congrés per demanar la renovació del tribunal i confiava a tenir el suport de tots els diputats catalans.

En una entrevista a la SER aquest dimecres, el president ha utilitzat paraules contundents contra els magistrats: els ha acusat d'estar "venuts" i "caducats". I continuant la metàfora que el líder del PP, Mariano Rajoy, i el ministre de Foment, José Blanco, van utilitzar per expressar el seu rebuig a renovar el tribunal -que no es podia canviar l'àrbitre al mig del partit-, Montilla ha dit que "l'àrbitre ha de tenir la llicència en regla i no pot ser sospitós d'estar venut a una de les parts" en referència al PP.

Montilla ha fet aquest dijous de nou la petició de renovar el TC per quarta vegada des que el tribunal va ser incapaç el passat divendres, després de gairebé quatre anys i cinc intents de consensuar una sentència sobre l'Estatut de Catalunya al recurs que van presentar els populars. CiU, ICV i ERC també han mostrat aquests dies aquesta demanda de renovar els magistrats amb el mandat caducat, tot i que en els darrers dies dirigents del PP i del PSOE es van mostrar en contra de fer-ho ara, cosa que va provocar tensió entre el PSC i el PSOE.

De la seva banda, el Partit Popular català continua mantenint que no es pot renovar el Tribunal Constitucional a mig partit. Alícia Sánchez-Camacho, en una entrevista al programa "Els matins" de TV3, ha criticat socialistes i Convergència i Unió de doble joc perquè van votar a favor d'allargar el mandat de la presidenta, María Emilia Casas i, en canvi, ara, reclamen renovacions. Sánchez-Camacho també retreu a Montilla la falta de diàleg amb el PP, ja que no els va trucar després d'anunciar que buscaria la unitat a Catalunya per demanar la renovació del TC.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut