Japó

Montilla arriba al Japó per "reforçar" les relacions amb el govern i "mimar" les multinacionals

El president de la Generalitat ha arribat al Japó amb el respir de l'acord a què divendres van arribar els sindicats i la direcció de Nissan per convertir els acomiadaments en un ERO temporal. Montilla diu que el seu viatge pretén "reforçar les relacions" entre Catalunya i el Japó. Les multinacionals japoneses donen feina a més de 15.000 persones a Catalunya. La delegació catalana es reunirà amb representants d'empreses nipones que als anys 80 es van instal·lar a Catalunya i ara amenacen amb deslocalitzacions. Amb tot, també hi haurà temps per a actes més institucionals i protocol·laris fins al 10 de desembre.

Actualitzat
Montilla va arribar diumenge al Japó, on ha començat una visita oficial de quatre dies. En la seva primera jornada al país, el president de la Generalitat va presidir una recepció que ha ofert l'ambaixador Miguel Ángel Carriedo juntament amb la colònia catalana en aquest país. Hi van assistir un centenar de persones que van poder degustar els plats del xef lleidatà resident al Japó Josep Barahona. 

Montilla ha assenyalat que, amb el seu viatge, vol "reforçar" els llaços amb el govern japonès i "cuidar" i "mimar" les multinacionals d'aquest país, tot i que ha reconegut que és conscient de la difícil situació econòmica que també viu el Japó. El president de la Generalitat ha deixat clar que no és un viatge comercial amb objectius a curt termini, sinó un viatge per "continuar enfortint i consolidant" la implantació de les multinacionals japoneses a Catalunya.

Un dels actes més esperats de l'estada de la delegació catalana és la reunió prevista amb la cúpula de Nissan, amb la qual Montilla parlarà de plans de futur perquè la companyia sigui viable a mitjà termini. La reunió, però, es farà amb menys tensió per l'acord a què divendres van arribar els sindicats i la direcció de Nissan, que preveu substituir els acomiadaments per ERO temporals.

A més dels directius de Nissan, Montilla també es reunirà amb la cúpula de Sony, Honda, Yamaha i altres empreses nipones. El president de la Generalitat vol dissuadir les companyies japoneses que es van instal·lar a Catalunya als anys 80 de marxar ara a països emergents. De les multinacionals estrangeres amb seu a Catalunya, 156 són d'origen japonès i donen feina a 15.000 treballadors. La seva producció representa un 11% de l'exportació catalana. Per això, Montilla intentarà que continuïn al país oferint-los els avantatges d'un sector productiu nou i creixent: el de la recerca i la innovació.

La delegació catalana, a més de les reunions econòmiques, també té previst fer-ne d'altres d'institucionals. Així, Montilla es trobarà amb el príncep hereu japonès, Naru Hito. El president de la Generalitat viatja acompanyat del vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. Aquesta serà la cinquena vegada que un president de la Generalitat visita el Japó en viatge oficial.
Anar al contingut