Barcelona

Montilla anuncia una reducció en l'impost de donacions entre familiars directes

La Generalitat reduirà l'impost per a les donacions entre familiars directes, i també rebaixarà el de successions. L'anunci l'ha fet el president de la Generalitat, José Montilla. En el cas de les donacions entre familiars directes, la reducció de l'impost pot arribar fins al 23%. Montilla ha destacat que aquesta mesura contribuirà a millorar la competitivitat amb altres comunitats autònomes.

Actualitzat

La reducció s'aprovarà abans d'acabar l'any i rebaixarà el tipus màxim del 32,98% al 9% i el mínim, del 7,2% al 5%, en un gest que afronta la competència fiscal entre autonomies.

Montilla ha fet aquest anunci en la seva intervenció a la Cambra de Comerç de Barcelona, on ha pronunciat una conferència titulada "La Catalunya del futur: esforç, iniciativa empresarial i cohesió", davant una àmplia representació de l'empresariat català.

Després de recordar que deixaran de pagar l'impost de successions les persones que heretin una residència valorada en menys de 500.000 euros (fins ara era de 125.060), Montilla ha anunciat que "en les transmissions lucratives entre vius (donacions) es regularà un nou escalat del tipus de gravamen per als familiars directes", és a dir, les donacions que un ciutadà faci als seus pares, descendents o cònjuges, ja siguin matrimonis o parelles de fet.

D'entrada, se simplificarà l'escalat dels setze trams actuals a tres i, segons ha explicat Montilla, "es reduirà notablement el tipus per afrontar la competència fiscal entre comunitats autònomes i evitar que afecti la nostra activitat".

Aprovada abans del 2008

El govern català aprovarà aquesta mesura abans que s'acabi l'any, dins de la llei de mesures fiscals i financeres que acompanyarà els nous pressupostos de la Generalitat pel 2008 i, per tant, la mesura no entrarà en vigor fins al pròxim 1 de gener.

Entre les mesures per assegurar la competitivitat de les empreses catalanes, Montilla ha recordat també que el seu govern pensa aprovar a començaments d'any un decret que estalviarà 315 milions d'euros als empresaris, amb la reducció de tràmits a l'hora de crear noves empreses o canviar d'activitat.

Anar al contingut