Barcelona

Montilla acusa Mas de practicar un "independentisme vergonyant" i de "no anar de cara"

El president de la Generalitat, José Montilla, carrega contra Convergència i Unió en el consell nacional del PSC. El líder dels socialistes catalans acusa el president de CiU, Artur Mas, de no "anar de cara" i de practicar un "independentisme vergonyant". Montilla assegura que Mas és un "independentista que s'avergonyeix de dir-ho". El primer secretari del PSC contraposa la proposta de CiU a la del seu partit, que afirma que és "clara i transparent". Montilla també ha fet referència en el seu discurs al "cas Palau", en assegurar que el país "necessita patriotes, i no caradures".

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, contraposa el que considera "independentisme vergonyant" del president de CiU, Artur Mas, al projecte del PSC, que ell defineix com a "clar i transparent".

Durant la seva intervenció davant el consell nacional del PSC, Montilla ha apuntat que els catalans tenen l'opció d'escollir un president catalanista i federalista com ell, compromès amb Catalunya i "convençut de defensar la catalanitat", o un president "nacionalista, sobiranista, un independentista que s'avergonyeix de dir-ho", en clara referència a Artur Mas. El primer secretari del PSC ha carregat durament contra el líder de CiU per tenir com a objectiu últim la independència però no atrevir-se a dir-ho obertament, facilitant l'admissió a tràmit d'una iniciativa popular per celebrar un referèndum independentista però dient després que ara no és el moment de convocar-lo.

En referència a les propostes socialistes, Montilla afirma: "Jo sóc el que sóc, no em vull amagar". El líder socialista defineix el seu projecte com a "clar i transparent". Així, Montilla deixa clar que no apostarà en cap cas per "dreceres insegures, sorpreses, ni ocurrències sobiranistes de saló".

El líder del PSC ha entrat fins i tot en temes personals i ha reconegut que a les eleccions de la tardor hi haurà candidats que parlaran el català més bé que ell. Tot i això, assegura que cap serà més sincer, i argumenta que "és més greu faltar a la veritat política que a la correcció lingüística".

Eix nacionalista i eix ideològic

Al marge de l'eix nacionalista, Montilla ha subratllat que els catalans també hauran d'escollir entre un projecte de centreesquerra o un de centredreta. El president de la Generalitat ha dedicat gran part de la seva intervenció a defensar les mesures que ha posat en marxa el govern espanyol i també el català. I és que Montilla adverteix que, o es fan reformes, o el model de l'estat del benestar esdevindrà "insostenible".

Pel que fa a la reforma laboral, ha assegurat que fa temps que CiU la demana i, ara que la té, vol més temps. Montilla els recrimina que "en realitat no volen més temps, volen protagonisme, volen fotos i titulars de salvadors". En aquest sentit, el president de la Generalitat alerta que "tot té un límit" i que els ciutadans n'estan cansats.

"Catalunya necessita patriotes, no caradures"

El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha referit també implícitament a l'empresonament de Fèlix Millet i de Jordi Montull en el seu discurs davant el consell nacional del PSC, assegurant que "Catalunya necessita patriotes, no caradures; necessita generositat, no jocs de mans ni de factures ni d'interessos".

Montilla ha argumentat que els ciutadans han lluitat molt de temps "per jutjar la gent pel que fa",és a dir, per jutjar-la pel seu present i pel seu treball, i no pel "pedigrí o l'herència". "No pels cognoms i per les relacions que puguin tenir", ha reblat. Per això, ha garantit que en la Catalunya del present i del futur "ni especuladors ni estafadors han de tenir ni tolerància ni contemplació".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut